Binnenland
NOS

Weer naar school na ongeluk Oss: 'Dit biedt de leerlingen houvast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer naar school na ongeluk Oss: 'Dit biedt de leerlingen houvast'

De basisschool in Oss waarop de vier kinderen zaten die gisteren om het leven kwamen bij het ongeluk op een spoorwegovergang gaat vandaag weer open. Dat is ook belangrijk, zegt rouwdeskundige Riet Fiddelaers van het expertisecentrum Omgaan met Verlies. "Het biedt de leerlingen houvast en veiligheid."

De slachtoffers zijn twee kinderen van 4 jaar oud, een kind van 6 en een kind van 8. Zij werden gisterochtend in een Stint, een soort elektrische bakfiets, vanaf de voorschoolse opvang naar basisschool De Korenaer gebracht, toen het voertuig werd gegrepen door een trein.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek. Een kind van 11 en de begeleidster (32) overleefden het ongeluk. Zij liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

Op basisschool De Korenaer was de verslagenheid gisteren enorm. De school bleef 's middags dicht. Ouders en verzorgers van de leerlingen kwamen bij elkaar in een sportzaal in Oss.

Tekenen, kleuren en gedichtjes maken

De school opent vanochtend weer zijn deuren. Het bestuur van de scholengemeenschap Saam vertelt dat de leraren zijn voorbereid. In samenwerking met Slachtofferhulp is een aangepast programma opgesteld. "Alles zal in het teken staan van wat er is gebeurd", zegt Sandra Beuving van Saam. "De leerlingen gaan tekenen, kleuren, gedichtjes maken en gymlessen volgen, zodat ze lekker bezig zijn."

Ook is er een condoleanceregister. "Er komt in deze periode enorm veel op een school af", vertelde Fiddelaers gisteravond al in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Fiddelaers deed promotieonderzoek naar rouw op scholen en ontwikkelde lesmateriaal voor dit soort situaties. Volgens haar is het belangrijkste dat de school overzicht houdt en goed kijkt naar wat de leerlingen nodig hebben. Daarbij is voor de leerkrachten een grote rol weggelegd. "Het is goed om het verdriet onder woorden te brengen en het te duiden. Als leerkracht ben jij het houvast. Ze kijken naar jou."

Ster advertentie
Ster advertentie