Binnenland

Sneeuwhinder in het oosten van het land, code oranje ingetrokken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sneeuwhinder in het oosten van het land, code oranje ingetrokken

[NOS] Het autoverkeer in het midden en oosten van Nederland heeft last van de sneeuw. In het oosten ligt op sommige plaatsen 10 centimeter sneeuw. De A1 is tussen Hengelo en de Duitse grens afgesloten in verband met een ongeluk met een vrachtwagen.

Rond 6.00 uur: "We hebben 4,2 miljoen kilo zout gestrooid."


De sneeuw blijft liggen ten oosten van de lijn Groningen-Amersfoort-Nijmegen. Ten westen van die lijn liggen wegen er vaak goed bij.

Het treinverkeer heeft nauwelijks last van de sneeuw. Tussen Den Bosch en Sittard rijden als gevolg van de weersomstandigheden minder intercity's. Tussen Ede-Wageningen en Nijmegen rijden minder intercity's omdat er een boom op het spoor is gevallen.

Op meer plaatsen zijn vannacht vrachtwagens geschaard, met files tot gevolg. Onder meer op de A1 bij Voorst, de A2 bij Geldermalsen en de A15 bij Valburg stonden trucks schuin op de weg. Die vrachtwagens zijn inmiddels geborgen.


De sneeuwhinder begon in Zeeland en Noord-Brabant en trok geleidelijk naar het midden en oosten van het land. Rond 05.30 uur sneeuwde het alleen nog in Twente en in Zuid-Limburg.

In alle provincies geldt code geel vanwege de gladheid. Het KNMI heeft code oranje voor gevaarlijk weer ingetrokken. Naar verwachting verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend, als de temperaturen oplopen.

Het weer blijft het verkeer de komende dag parten spelen. In de kustprovincies worden zware windstoten verwacht, met windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Waterschappen bereiden zich voor op hoog water en mogelijk worden meerdere waterkeringen gesloten.

Ster advertentie
Ster advertentie