Binnenland

'Evacuatie Aleppo allerlaatste kans om levens te redden'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Evacuatie Aleppo allerlaatste kans om levens te redden'

[NOS] "Het is een heel belangrijk moment", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Hij heeft het over de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo. "Het is de allerlaatste kans om levens te redden."

In Oost-Aleppo moet de grote evacuatie van burgers en rebellen vandaag op gang komen, maar er zijn al berichten dat de evacuatie verplaatst wordt naar morgen. Naar schatting zitten nog tienduizenden Syriërs vast. Gisteren bereikten rebellengroepen en de Syrische regering een onverwacht akkoord over een staakt-het-vuren, waarmee de opstandelingen de strijd in Aleppo de facto opgaven.

Volgens Stoffels komt het staakt-het-vuren "net op tijd." "De situatie in Oost-Aleppo is onhoudbaar. De medicijnen zijn op, de generatoren werken niet meer, er is geen voedsel meer en er is geen hulp voor gewonden of zieken. In april was het de laatste keer dat we met het Rode Kruis hulpmiddelen konden brengen."

Luister hier naar het gesprek met Merlijn Stoffels:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er is nog veel onduidelijkheid over de details van het akkoord en ook is niet duidelijk wanneer de evacuatie precies zal beginnen. "We zijn nu nog aan het overleggen over de laatste details. De burgers moeten natuurlijk een veilige aftocht krijgen of de kans krijgen om in Oost-Aleppo te blijven, als ze dat willen."

Volgens het Rode Kruis zitten er nog zo'n 50.000 mensen vast. "Er was al een massale uittocht de afgelopen dagen. Veel mensen vluchtten uit gebieden waar gevochten werd tussen de regering en de rebellen. De opvangplekken zitten overvol."

De hulporganisatie probeert veel mensen te helpen. "We geven ze dekens, maar het is heel koud. Afgelopen week vroor het 2 graden."
Voor de evacués staat het Rode Kruis klaar met mobiele klinieken. "De mensen hebben ontzettend veel hulp nodig. We hopen dat we, net als in Homs, snel met een team het stadsdeel in kunnen. Vorige week hebben we namelijk ook al 150 mensen kunnen evacueren, en die waren echt zwaar ondervoed."


Vijftien mensen in een huis

Mohamad, een contactpersoon van de NOS, woont in de wijk waar de evacuatie plaats moet vinden. Hij vertelde gisteren via Skype over de omstandigheden in zijn buurt. "Er wonen nu vijftien mensen in mijn huis. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen, want de meesten hebben geen woning meer", zei hij.

"Andere mensen slapen op straat of in winkels. Ze hebben geen huis en geen familie. Als ik ze op straat zie liggen, dan kijk ik wat ik kan doen en neem ik ze mee naar mijn huis."
De strijd in Syrië, die begon met een opstand tegen Assad, duurt nu al vijf jaar en heeft honderdduizenden levens geëist. De brandhaard van Syrië is al jaren Aleppo, een stad die verdeeld is in een oostelijk en een westelijk deel. Het oosten was in handen van de rebellen en het westen werd gecontroleerd door de Syrische regering. Een aantal weken geleden maakte de regering-Assad bekend dat ze Oost-Aleppo wilde heroveren.
Ster advertentie
Ster advertentie