Naar homepage
Binnenland

MKB: Kosten voor werkgever door verplichte thuisisolatie is 'ronduit asociaal'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB: Kosten voor werkgever door verplichte thuisisolatie is 'ronduit asociaal'

Een nieuwe lockdown kan de nekslag voor veel ondernemers zijn. Het MKB ziet daarom liever verplichte coronatesten dan een verplichte quarantaine, zegt Jacco Vonhof in De Nieuws BV. Maar: moet de rekening van verkeerd gedrag door werkgever worden betaald of wordt het onbetaalde thuisisolatie?

Onze steeds laksere omgang met het coronavirus kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor de volksgezondheid: een tweede golf kan desastreus worden voor veel ondernemers. "De laatste peiling die wij daarover deden is dat 30% van de ondernemers zich ernstig zorgen maakt over hun voortbestaan over korte of midden-lange termijn", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland.

Kosten voor werkgever 'ronduit asociaal'

Als iemand naar een gebied afreist waar code oranje geldt en daarmee zelf gevaar loopt om besmet te raken en geliefden bovendien ook in gevaar brengt, vindt Vonhof al "bijzonder". Als die persoon vervolgens ook nog terug aan het werk wil, is onbegrijpelijk volgens Vonhof: "Daarmee wordt de werkgever ook op kosten gejaagd, dat vind ik ronduit asociaal."

Dat iemand twee weken in thuisisolatie moet als die uit een risicogebied komt, begrijpt Vonhof, maar hij ziet liever dat een verplichte coronatest plaatsvindt: "Ik vind het heel bijzonder als er een snotterende medewerker van mij op de gang loopt, waarbij ik niet weet waar die op vakantie is geweest, dat ik die niet kan vragen 'goh waar ben je geweest' en laat je testen of dat ik hem naar huis stuur. En als ik hem naar huis stuur, moet ik hem doorbetalen. Ik vind dat je daar als werkgever duidelijk in mag zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thuis op kosten van de baas

Toch geldt nu: corona of niet, kom je terug uit een risicogebied is thuisisolatie het devies. Funest voor ondernemers, denkt Vonhof: "Die zitten twee weken thuis en vaak, denk ik, op kosten van de baas want je zult dat verzuim gewoon door moeten betalen als werkgever en dat gaat ons heel erg veel geld kosten. Dus wij stellen voor ze gelijk twee weken thuisisolatie op te leggen, ze verplicht een coronatest te laten ondergaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie