Binnenland
AVROTROS

Het 'leuke Duitsland' is opeens een machtig land

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het 'leuke Duitsland' is opeens een machtig land

Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken), zo heet het boek van Merlijn Schoonenboom, journalist en historicus. Als inwoner in Berlijn ziet hij dagelijks hoe Duitsland is veranderd in 'het leuke Duitsland' en tegelijkertijd ook in het machtigste land van Europa. Hij schuift aan bij EenVandaag tijdens de speciale uitzending over de Duitse verkiezingen.

Het machtigste land van Europa zijn brengt grote verantwoordelijk met zich mee, en dat is best spannend vertelt Schoonenboom. ''Ze vragen zich af: verdienen wij dat wel? Zijn we het wel waard om weer bekeken te worden en in de spotlight te staan?''

Schoonenboom ziet een nieuwe discussie ontstaan in de publieke opinie in Duitsland. ''Met leiders als Trump in de Verenigde Staten is het ineens 'Leader of the Free World' Duitsland. Waar komt dit vandaan, en kunnen ze die titel wel aan? Ineens zijn zij het land waar naar gewezen wordt en zijn ze meer als vroeger de nazi’s, het vierde rijk.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast machtig is Duitsland nu dus ook het 'leuke Duitsland'vertelt Schoonenboom. ''Vroeger dacht de Nederlander: we doen het beter. Nu kijkt de Nederlander naar Duitsland en vraagt zich af: wat gaat er bij ons niet goed?'' Dat positieve beeld van de Nederlander over de Duitser wordt bevestigd door het EenVandaag Opiniepanel. Zij vroegen aan de leden van het panel: hoe kijkt u aan tegen Duitsland en de Duitsers? Een woord dat duidelijk vaak terugkomt is 'positief'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.De Duitse verkiezingen op de voet volgen? Luister ook naar de vierdelige Bundescast of naar de verhalen van Martijn Grimmus die drie dagen doorbracht in het Duitse dorp Hassloch.

Ster advertentie
Ster advertentie