Binnenland
NOS

Premier Rutte: 'Zure appel, maar we komen erdoorheen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte: 'Zure appel, maar we komen erdoorheen'

In zijn toespraak heeft premier Rutte bekendgemaakt dat Nederland in lockdown gaat. Hij zei dat het land vijf weken lang grotendeels op slot gaat.

"Alles is erop gericht om het aantal contacten tot een minimum te beperken. Dan heeft het virus geen kans om over te springen", zei de premier in zijn toespraak vanuit het torentje.

Kijk de hele toespraak terug:

De maatregelen die Rutte bekendmaakte, waren eerder vandaag al grotendeels uitgelekt. Vanaf vannacht gaat Nederland praktisch gezien voor vijf weken dicht.

Niet-essentiële winkels sluiten, net als musea, theaters, kapsalons en masseurs. Scholen sluiten woensdag en gaan dan over op online onderwijs. De kinderopvang sluit ook. Wel blijven er opvangmogelijkheden voor ouders met essentiële beroepen. Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven en liever geen bezoek ontvangen.

In plaats van drie mensen mogen er straks maximaal twee mensen op bezoek komen. Met Kerst mogen mensen wél drie mensen ontvangen.

Lees hier wat dichtgaat en wat openblijft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de premier is de vergaande lockdown de komende vijf weken echt noodzakelijk om het aantal contactmomenten omlaag te brengen. Daardoor kan het virus zich moeilijker verspreiden.

Hij wees erop dat er door corona al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. "Medewerkers in de ziekenhuizen lopen al maanden op hun tandvlees", zei hij.

Zure appel

"We moeten door deze hele zure appel heen bijten voor het beter wordt. En ja, het wordt beter." Daarmee sloot premier Rutte zijn toespraak af. "Er komt een moment dat we corona achter ons laten. Dat is niet meteen", benadrukte Rutte. Maar dankzij de vaccins wordt 2021 volgens hem een "jaar van hoop".

De komende weken komt het volgens de premier neer op "nog meer veerkracht".

De lockdown geldt tot en met 19 januari. Op dinsdag 12 januari geven Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie, waarin zij zullen uitleggen hoe het dan verder gaat.

Demonstratie

Tijdens de toespraak was op de achtergrond het geluid van protesterende mensen te horen. Demonstranten hadden zich bij de Hofvijver verzameld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rutte benoemde de demonstranten ook. "We hebben niet te maken met een onschuldige griep, zoals de demonstranten buiten denken." De gemeente Den Haag laat weten dat de demonstratie niet was aangekondigd.

rutte geluid

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie