Binnenland
KRO-NCRV

'Vastgoedverhuurders zien de Tien plagen van Egypte op zich afkomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vastgoedverhuurders zien de Tien plagen van Egypte op zich afkomen'

Huren verlagen en investeren in duurzaamheid is niet te doen voor verhuurders, zegt Jack de Vries van Vastgoedbelang NL in Spraakmakers. Hij reageert op nieuwe verduurzamingsplannen van minister Hugo de Jonge. Vanaf 2030 mogen er geen huizen meer verhuurd worden die energielabel E, F, of G hebben.

"Ik had deze week nog een regionale ledenvergadering", zegt De Vries, die particuliere vastgoedverhuurders vertegenwoordigt. "Dan zie je allemaal mismoedige mensen zitten, want die zien de Tien plagen van Egypte op zich afkomen."

Ze zijn niet alleen bang voor de verplichte verduurzamingsmaatregelen, maar ook voor het maximum huurbedrag voor bepaalde huurwoningen dat het kabinet wil instellen. Die combinatie werkt niet volgens hen. Naast deze maatregelen wijst De Vries ook nog op de vermogensrendementsheffing die eraan zit te komen.

Enorm tekort

De Vries ziet overigens "geen onwil", maar enkel "onmogelijkheden". "Niet iedere verhuurder is heel rijk, niet alle huurders willen het en ook hebben we niet voldoende technici om de werkzaamheden uit te voeren."

Dat lijkt te kloppen. "We hebben een enorm tekort aan technische mensen", zegt Theo Henrar, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor de technische industrie. "We hebben er onderzoek naar laten doen en het blijkt dat we 50 duizend technici tekort komen de komende jaren. Dat komt door een dalende instroom in het onderwijs, een krimpende beroepsbevolking en de vergrijzing."

Getouwtrek

Ook huurders willen het niet altijd, ziet Steef Klop, commissaris van twee woningbouwcorporaties. "De minister vergeet dat de huurder zelf bepaalt of een verhuurder gaat verduurzamen. Ze hebben het recht om te zeggen dat ze het niet willen."

70 procent van de huurders moet instemmen om de maatregelen in gang te zetten, legt hij uit. Hij is al 10 jaar bezig met verduurzamen en loopt hier regelmatig tegenaan.

Liesbeth Kesseler, die in een sociale huurwoning woont, zou wél gelijk instemmen. Verduurzaming kan haar niet snel genoeg gaan. "Wat ik frustrerend vind: ik wil heel graag zonnepanelen, ik hoor de politiek hier veel over en krijg veel aanbiedingen. Maar ik ga hier helemaal niet over." Ze heeft het nog niet gevaagd aan haar huisbaas, want ze is bang voor "gezeur en getouwtrek".

Goede zaak

Huurder en verhuurder komen wel op één lijn, denkt Martin van Rijn, voorzitter Aedes, de koepel van woningcorporaties. "Iedereen moet wennen aan het feit hoe belangrijk verduurzaming is en dat het scheelt in je portemonnee. Ik denk dat met de stijgende energieprijzen ook verhuurders zullen denken: voor mij is het een goede zaak om te verduurzamen. Dus ik denk dat daar wel verandering in komt."

Hij heeft nog wat tips voor verhuurders om hun huurders over te halen. "Ten eerste om te vertellen wat het betekent voor je portemonnee. Dat de huur niet tot nauwelijks stijgt, terwijl de energielasten dalen. En ten tweede: door werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren, zodat bewoners er maar één keer last van hebben."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie