Binnenland

Gierzwaluw doet alles in de lucht: eten, seksen en slapen

foto: Fotograaf: Altenae via Vroege Vogelsfoto: Fotograaf: Altenae via Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gierzwaluw doet alles in de lucht: eten, seksen en slapen

De gierzwaluw eet, drinkt, slaapt en sekst in de lucht. Sommige vliegen zelfs tien maanden achter elkaar, blijkt uit Zweeds onderzoek waarover de Volkskrant vrijdag schrijft.

De onderzoekers volgden de vogels met zendertjes bij hun reis van Zweden naar de overwinteringsgebieden in Centraal- en West-Afrika.

Buitenechtelijke kuikens

Voor zo'n lange tijd vliegen in de lucht betekent dat de gierzwaluwen vrijwel alles in de lucht moeten doen, dus ook seks. Het mannetje vliegt daarvoor boven het vrouwtje. Behendig landt hij bovenop het vrouwtje en enkele seconden later vliegen ze weer apart verder. Deze vluggertjes lenen zich voor buitenechtelijke avonturen. Uit een Engelse studie bleek dat bijna 5 procent van de kuikens een andere vader had dan de vogel die het nest bewaakt.

Jonge gierzwaluw is uit het nest gevallen. Fotograaf: gierzwaluwen.

Reis van Zweden naar Afrika

De Zweedse wetenschappers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. "Sommige vogels brengen tien maanden lang in de lucht door", zegt hoofdonderzoeker Anders Hedenström. "Het record stond tot nu toe op naam van de alpengierzwaluw, die zes maanden rondvliegt zonder te landen. De gierzwaluw verpulvert dat record."

Bekijk ook de fotoserie van de gierzwaluw op VroegeVogels.nl

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie