Binnenland

'Geen prioriteit zijn is funest in je hoofd'

NOS
foto: Pexels: Andrew Neelfoto: Pexels: Andrew Neel
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen prioriteit zijn is funest in je hoofd'

Slachtoffers van zedenzaken moeten nu te lang wachten voordat hun zaak voor de rechter komt. Maar een maximale termijn van negen maanden is volgens de politie niet realistisch.

Door achterstanden bij de zedenrecherche moeten slachtoffers van verkrachting soms meer dan twee jaar wachten totdat de politie hun aangifte onderzoekt. Dat kan zo niet langer, zei Slachtofferhulp Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Eén loket

Samen met advocatennetwerk Langsz pleit Slachtofferhulp Nederland voor een maximale termijn van negen maanden waarin elke zedenzaak voor de rechter moet komen. Ook zou er één loket moeten komen waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen en meteen hulp kunnen krijgen.

Een van de slachtoffers die al meer dan negen maanden wacht, is Eva Peters. “Geen prioriteit zijn, terwijl het zo erg is wat je is overkomen, dat is funest in je hoofd”, zegt ze.

Tijd

Zedenexpert Lidewijde van Lier van de Nationale Politie benadrukt dat er wel degelijk een gevoel van urgentie is, maar dat de werkvoorraad zo groot is dat sommige zaken niet meer binnen een redelijke termijn kunnen worden afgerond. De norm is nu dat 80 procent van de dossiers binnen zes maanden bij het Openbaar Ministerie moet liggen.

Alle zaken binnen negen maanden afronden is volgens Van Lier niet realistisch. “Goed onderzoek kost echt tijd”, zegt ze. Wel moet bij ieder slachtoffer meteen opvang worden geregeld en moeten sporen worden veiliggesteld. Ook kunnen volgens Van Lier al “andere interventies” worden opgestart, zoals herstelbemiddeling of mediation.

Ster advertentie
Ster advertentie