Binnenland

DNB-president Klaas Knot biedt namens bank excuses aan voor slavernijverleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DNB-president Klaas Knot biedt namens bank excuses aan voor slavernijverleden

De Nederlandsche Bank heeft excuses gemaakt voor betrokkenheid bij de slavernij in de 19e eeuw. Het is de uitkomst van onderzoek naar het verleden van de bank en gesprekken met nazaten van slaafgemaakten. President van de bank, Klaas Knot, bood de excuses bij de herdenking van het slavernijverleden aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, in Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur", aldus Knot bij de herdenking.

De president van de bank deelde ook dat hij de afgelopen maanden verschillende gesprekken heeft gevoerd, waardoor hij vandaag de excuses wilde maken. "Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij. De gesprekken die ik had, maakten duidelijk dat het leed van lang geleden nog lang niet geleden is. Dat die strijd nog lang niet gestreden is."

Fonds

Uit onderzoek bleek dat de DNB opgericht is met geld wat voor een deel verdiend was met slavernij. De bestuurders van de bank waren destijds persoonlijk betrokken bij slavernijhandel en verdedigden het systeem. De DNB betaalde bovendien in opdracht van het ministerie van Koloniën voormalige plantage-eigenaren uit.

De bank belooft beterschap door onder andere meer te letten op de diversiteit binnen de bank. Ook gaat het historisch onderzoek door en wordt er een fonds opgestart voor 'meerjarige projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen'.

Ook minister Weerwind voor Rechtsbescherming sprak bij de herdenking slavernijverleden. Hij zei dat het kabinet voor het eind van het jaar met een reactie zal komen op 'Ketenen van het Verleden' van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie