Naar homepage
Binnenland

Wat doe jij met elektronisch afval?
BNNVARA

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doe jij met elektronisch afval?

In Nederland wordt elektronisch afval slecht ingezameld. Meer dan de helft van dit soort E-waste belandt nu op de grote hoop, in plaats van dat het gerecycled wordt. Dat is erg zonde want deze spullen zitten vol met waardevolle materialen. Dus, om het besef over dit afval en het recyclen te bevorderen, lanceerde de jonge initiatiefnemer Timmy de Vos de E-waste Race. Daarover gaat het in Vroege Vogels.

E-waste expert

Basisschool De Regenboog te Kortenhoef staat op dit moment aan kop tijdens de E-waste Race in haar regio. Tot en met 12 oktober 2018 strijden de leerlingen tegen 9 andere groepen van basisscholen in de regio om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten in te zamelen.

De hoogste tijd dus om eens langs te gaan bij de basisschool. Voordat de actie begon wisten de kinderen niet wat E-Waste was. Nu kunnen de leerlingen zich misschien wel E-waste expert noemen E-waste is alles wat een stekker heeft of op batterijen werkt.

Een heleboel kabels en andere zaken

De leerlingen verzamelen alle apparaten in. Die worden vervolgens door het GAD opgehaald en gerecycled. Dat wil zeggen: door de GAD wordt alles gesorteerd. De apparaten worden naar andere bedrijven gebracht die waardevolle materialen eruit halen die weer hergebruikt kunnen worden. Daarvan worden dan weer nieuwe apparaten gemaakt.

Inmiddels hebben de leerlingen van De Regenboog al een radio, een heleboel kabels, telefoons en zeven computers en nog veel meer opgehaald bij familie, vrienden en in de buurt. Al die E-waste moet worden ingevoerd op de site. "Wanneer het is ingevoerd komt het in de bak te liggen", legt een leerling uit, "en als ze overvol zitten krijgen we nieuwe. In het begin hadden we één bak, die moest te vaak geleegd worden dus nu hebben we er twee."

Heb jij nou ook nog een oude telefoon liggen?

De leerlingen strijden om een schoolreisje naar Nemo. Meer dan genoeg reden om kei hard hun best te doen dus. En jij kan daaraan meehelpen! Iedereen heeft nog wel ergens een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of wekker liggen. Dat is jammer van de dure grondstoffen. Wilt u uw elektronisch afval laten ophalen door een school in de buurt? Kijk dan hier voor meer informatie over de E-wasterace.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie