Binnenland
WNL

René Paas: speciale energiecompensatie voor alle Groningers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. René Paas: speciale energiecompensatie voor alle Groningers

Groningers moeten een speciale compensatie voor de energie-armoede in die provincie ontvangen. Dat betoogt de commissaris van de koning René Paas maandagochtend in het Sven op 1. "Uitgerekend boven de gasbel is de energie-armoede het grootst."

Video niet beschikbaar

De provinciebestuurder trok maandag samen met Johan Remkes en de Groningse burgervader Koen Schuiling naar Den Haag voor een officiële reactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie. "De enquête heeft het vooroordeel bevestigd dat het rijk heel veel recht te zetten heeft", reageert Paas.

Hij pleit voor een reparatiefonds voor de slachtoffers van de bevingen. "Mensen moeten door dat fonds zien: de staat maakt het goed, whatever it takes." Een bedrag wil Paas niet noemen, maar dat het aanzienlijk moet worden is duidelijk voor de provinciebestuurder.

Groningers van het gas af

Ook moet er wat Paas betreft een speciaal energiefonds komen om Groningers van het gas af te krijgen. "Tot nu toe zitten inwoners van Groningen bovenop de nationale welvaart, maar ook in de hoek waar de klappen vallen", merkt hij op. "De staatssecretaris wil Groningers met voorrang van het gas af, maar daar heb je niets aan als de huizen niet bij voorbaat geïsoleerd zijn."

Voor de commissaris van de koning is het nu belangrijk dat Groningen een goed toekomstperspectief krijgt. Wat Paas betreft ligt die toekomst in de groene energietransitie en de natuurinclusieve landbouw. Ook Shell is van harte welkom in de provincie waar het bedrijf verre van geliefd is. Paas: "Als Shell zegt: ook wij hebben iets goed te maken in de regio en zijn duurzame karakter opnieuw uit wil vinden, dan past dat heel goed bij onze ambitie." De energiereus zou volgens Paas kunnen beginnen door een waterstoffabriek te bouwen in de provincie.

René Paas (Commissaris van de koning in Groningen) over energiecompensatie voor Groningers (27 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie