Binnenland
NOS

#TheDayAfter: Nederland neemt schade op van storm

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. #TheDayAfter: Nederland neemt schade op van storm

Een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw heeft een spoor van vernieling door Nederland getrokken. De verzekeraars komen morgen met een eerste prognose van de schade, maar vaststaat dat deze boven de 90 miljoen euro uitkomt.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat 90 miljoen de ondergrens is en dat er tientallen miljoenen blij kunnen komen. Bij vorige zware stormen in 2007 en 2013 kwam de schade tussen 100 en 200 miljoen euro uit. "De meeste schade zien we tot nu toe aan de daken", aldus Buis.

Verbond van Verzekeraars

De brandweer kreeg meer dan 10.000 meldingen binnen. In bijna het hele land waaiden bomen om, vlogen dakpannen van de daken en raakten gevelplaten los. In Rotterdam, Leiden en Egmond aan Zee vloog het dak van een huizenblok af. Maar liefst 66 vrachtwagens kantelden en op 150 plaatsen moest ProRail het spoor herstellen. Er vielen minstens twee doden door de storm.

NS verwacht normale dienstregeling te rijden

De NS verwacht dat de treinen vandaag grotendeels volgens de normale dienstregeling rijden. Naar verwachting zullen negen op de tien treinen weer rijden. "Er vinden nog wel herstelwerkzaamheden plaats, onder meer doordat er bomen op bovenleidingen zijn gevallen", vertelt Hessel Koster van de NS. Onder meer op de lijn Leiden-Schiphol zijn er werkzaamheden nodig. De woordvoerder raadt reizigers aan de reisplanner in de gaten te houden.

Verslaggever Matthijs Holtrop bood gestrande reizigers de helpende hand

Op Twitter raakte de hashtag #Stormpoolen trending, waarbij mensen een lift zochten of aanbieden. Verslaggever Matthijs Holtrop bood een helpende hand.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie