Binnenland
BNNVARA

Wordt de groeiende wereldbevolking ons uiteindelijk fataal?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de groeiende wereldbevolking ons uiteindelijk fataal?

De man met de wereldberoemde stem is terug! Sir David Attenborough is sinds kort te zien op Netflix met zijn levensverhaal in de documentaire "A Life on Our Planet". In de documentaire vertelt de bioloog hoe we beter met de natuur kunnen leven en hij vreest dat de groeiende wereldbevolking ons uiteindelijk fataal kan worden. Is dit iets waar wij als mensen ons zorgen over moeten maken? Filosofen Marc Davidson en Maarten Boudry schoven aan in De Nieuws BV.


Davidson kan zich vinden in de gedachte van Sir David Attenborough: "Ik ben het met hem eens dat we een veel te grote druk op onze planeet uitoefenen. Het is een feit dat we tegen het probleem van klimaatverandering aanlopen en dat de natuur achteruitgaat."

Drie factoren

Echter denkt Davidson niet dat alleen de bevolkingsgroei dit veroorzaakt: "Er zijn drie factoren die bepalen waardoor we een te grote druk op de planeet uitoefenen. Dat is aan de ene kant met hoeveel mensen we zijn, hoeveel we consumeren per persoon en de technologie. Met schone technologie kunnen we het allemaal minder maken, maar het zijn die drie knoppen waar je aan kan draaien".

Taboe?

Davidson geeft aan dat het een lastig onderwerp blijft om over bevolkingsgroei te praten. "Van alle dingen die je kan doen om de impact op het milieu en op de natuur te verminderen, raakt je gezinsgrootte het meest de persoonlijke levenssfeer." Boudry zegt dat hij juist veel gesprekken hierover hoort. "Als het een taboe is, is het een taboe waar niemand over uitgepraat raakt. Ik zou het andersom stellen. Er wordt veel te veel over overbevolking gepraat", aldus Boudry.

Een lastige knop

Boudry: "Tot op zekere hoogte is het zo dat hoe meer mensen er op deze planeet zijn, hoe meer we consumeren en hoe meer we uitstoten. Maar van alle knoppen waar je aan kan draaien is het de lastigste knop. Want het idee dat je iets kan doen aan overbevolking is zeer twijfelachtig."

"Een achterhaalt doembeeld"

Ook geeft Boudry aan dat het probleem van overbevolking in het verleden ligt. "Je ziet in ongeveer alle landen ter wereld een dalend geboortecijfer. Het is een achterhaald doembeeld." Boudry legt uit dat de bevolkingsgroei niet komt doordat er meer mensen worden geboren, maar wel doordat ze langer blijven leven. "Op de lange termijn denk ik dat we naar een probleem gaan van onderbevolking", aldus Boudry.

Oplossing

Maar hoe moeten we de planeet dan wel redden? Boudry: "We moeten methodes creëren waarbij we dezelfde welvaart genereren, maar dan zonder die vervuiling en die uitstoot." Een oplossing ligt volgens Boudry dus niet in minder vliegen, maar een manier vinden om een vliegtuig in de lucht te krijgen die CO2 neutraal is. Davidson vindt het gevaarlijk om alleen aan de knop van technologie te draaien. "Want ook als technologie maar een beetje doet, dan worden die andere twee dingen een probleem. Ik zou echt proberen om in een combinatie van alle drie niets uit te sluiten. Technologie klinkt heel goed maar is ook niet zo makkelijk", aldus Davidson.

bevolkingsgroei

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie