Binnenland
BNNVARA

Hoe onafhankelijk zijn integriteitsbureaus?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe onafhankelijk zijn integriteitsbureaus?

Nu ongewenst gedrag steeds vaker aan de kaak wordt gesteld, wordt onafhankelijk onderzoek hiernaar binnen politieke partijen en bedrijven steeds belangrijker. Ook D66 schakelde een integriteitsbureau in, met alle gevolgen van dien. Het roept de vraag op: Hoe onafhankelijk zijn dit soort bureaus eigenlijk? Elfanie toe Laer, journalist bij het Financieel Dagblad en Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, schuiven bij De Nieuws Bv aan om erover te vertellen.

Nadat twee zaken, Volt en D66, kort na elkaar in het nieuws kwamen, met hetzelfde onderzoeksbureau, bedacht Toe Laer dat het tijd werd om onderzoek te doen naar de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van deze integriteitsbureaus.

Vraagstelling

De Vries geeft aan dat het bij het onderzoek van D66 fout ging bij de vraagstelling. De hoogleraar geeft aan dat de vraagstelling van het onderzoek gericht was op seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik, terwijl de klacht ging over stalking. "En dat is raar, als je als bestuur en bureau weet dat dat niet speelt", aldus De Vries. De hoogleraar denkt dat dit gebeurd is omdat het bestuur niet wilde weten dat Van Drimmelen iets fout had gedaan. "Ik denk dat ze wilden dat het onderzoek tot die conclusie zou komen."

Wie betaalt, bepaalt

Toe Laer sprak met meerdere deskundigen die zeggen dat op zekere hoogte geldt dat 'wie betaalt, bepaalt'. "Met het formuleren van de onderzoeksvraag kan je sturen naar bepaalde conclusies." Maar De Vries legt ook verantwoordelijkheid bij de bureaus zelf: "Waarom gaan die mee in zo'n onderzoeksopdracht terwijl ze weten dat er wat anders aan de hand is?" De hoogleraar geeft aan dat uit zijn onderzoek is gebleken dat maar in 20 tot 25% van de integriteitsrapporten de conclusies goed onderbouwd zijn waardoor ze juist kunnen zijn.

Controle

Een probleem is dat deze bureaus niet gecontroleerd worden, zegt De Vries. Toe Laer vult aan dat iedereen een onderzoeksbureau kan starten. De Vries zou graag willen zien dat er meer controle op deze bureaus plaats gaat vinden. "Er zouden veel betere kwaliteitseisen aan het onderzoek gesteld moet worden en er zou peer review plaats moeten vinden. Maar dat gebeurt nu helaas pas als er een rechtszaak aan te pas komt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie