Binnenland
AVROTROS

Heel Nederland wordt Amsterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heel Nederland wordt Amsterdam

Het aantal bezoekers aan Amsterdam blijft stijgen. Veel Amsterdammers klagen steen en been over de drukte in hun stad. Hoe krijg je de bezoekers naar andere delen van het land? Om deze groep wat meer te spreiden over het land, worden steeds meer plekken vernoemd naar Amsterdam. Zo heet het Muiderslot nu 'Amsterdam Castle', kunnen liefhebbers van het strand naar 'Amsterdam Beach' (Zandvoort aan Zee) en worden de Hollandse Plassen steeds vaker in de markt gezet als ‘Lakes of Amsterdam’.

Spreiding

Het idee van deze spreiding komt van NBTC Holland Marketing (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). Jos Vranken, de directeur, noemt het 'een verhaallijn': plaatsen met een gemeenschappelijk thema worden aan elkaar gekoppeld. De eerste verhaallijn, 'Van Gogh', dateert van 2005. Buitenlandse bezoekers werden er toen op geattendeerd dat ze Van Gogh niet alleen konden zien in Amsterdam, maar ook in Gelderland (Kröller-Müller) en Brabant (waar hij werd geboren en is opgegroeid).

Het jaar 2017 heeft als thema 'Mondriaan tot Dutch Design', naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Stijl. Sinds een aantal jaar wordt het Muiderslot in Muiden in de markt gezet als 'Amsterdam Castle'. Volgens directeur Bert Boer werkt het en is het aantal bezoekers verdubbeld.

Disneyland

Ondertussen zijn Amsterdammers zelf in actie gekomen om de problemen met toeristen in hun stad te beteugelen. "Alles wijst op een tsunami. Amsterdam wordt een soort Disneyland", aldus Stephen Hodes. Hij is initiatiefnemer van Amsterdam in Progress, een denktank van burgers die elke twee weken een nieuw voorstel doet om de overlast van toerisme tegen te gaan.

Mythe

Hodes, tevens toerisme-deskundige, noemt het verspreiden van toerisme een mythe. ''Buitenlandse bezoekers komen toch echt voor Amsterdam. Daarnaast verblijft de gemiddelde toerist maar 1,8 nacht in Amsterdam. Dan gaan ze echt niet naar Drachten.'' Volgens Hodes moet er radicaal ingegrepen worden: ''Je moet het aantal hotels, aankomsten op Schiphol en goedkope vluchten beperken.''

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie