Binnenland
AVROTROS

'Ultrafijnstof door vliegtuigen vraagt om maatregelen van Schiphol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ultrafijnstof door vliegtuigen vraagt om maatregelen van Schiphol'

De uitgestoten ultrafijnstof rondom Schiphol is schadelijker voor de gezondheid dan werd gedacht. Vooral kinderen en jongvolwassenen lijden eronder. Onderzoek van het RIVM, de Universiteit Utrecht en het Academisch Medisch Centrum wijst op de schadelijke gevolgen. In Radio EenVandaag roept Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op tot maatregelen van de luchthaven.

De deeltjes zorgen voor een verminderde longfunctie en kunnen ook longkanker veroorzaken. Toch worden de gezondheidsrisico's ervan vaak onderschat, vertelt longarts Hans in 't Veen. "Ultrafijnstof is een grote onbekende. Maar hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe meer ze ook door kunnen dringen in je lichaam."

Want het blijft niet alleen bij problemen met de longen. "Ze gaan ook door de bloedbaan. Het wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en zelfs dementie. Ook kan het doordringen in een ongeboren kind."

'Schokkende cijfers'

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat rond Schiphol vijf keer meer ultrafijnstof in de lucht zit dan gemiddeld. Akkerman noemt de cijfers schokkend. "De concentraties zijn veel hoger dan berekend en verteld door Schiphol."

Hij vindt dan ook dat het probleem niet moet worden onderschat. De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland zal Schiphol om actie vragen. "We gaan oproepen om geen oude, vervuilende vliegtuigen meer te gebruiken, te stoppen met vliegen over dichtbevolkte gebieden zoals Badhoevedorp, Aalsmeer, Uithoorn. Ook kan Schiphol niet verder groeien." Op het laatste punt durft hij nog verder te gaan. "Gecombineerd met factoren als klimaatverandering, kan je niet anders constateren dan dat Schiphol zelfs moet krimpen."

RIVM-rapport ultrafijnstof Schiphol

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie