Binnenland
NOS

Politie schiet gericht bij boerenprotest: 'Doen ze niet voor niets'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie schiet gericht bij boerenprotest: 'Doen ze niet voor niets'

De politie heeft gisteravond gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost bij boerenprotesten op de oprit van de A32 bij Heerenveen. Wat ging er mis? Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de politie was er sprake van een dreigende situatie. Een trekker is geraakt, niemand raakte gewond. De politie meldt op Twitter dat de bestuurders van de trekkers probeerden in te rijden op agenten en dienstvoertuigen. Een trekker die wegreed van het incident is door de politie tegengehouden. Ook werden drie verdachten aangehouden.

'Moest ernstige situatie zijn'

Op beelden van het protest bij de A32 is te zien hoe een trekker wegrijdt over een vluchtheuvel. Twee agenten lopen ernaartoe en kort erna klinken twee schoten. "De politie schiet niet veel en vaak, dan moet er echt een heel ernstige situatie zijn", zegt Struijs. "Je mag pas schieten als er mensen in gevaar zijn of als je zelf in gevaar bent of denkt te komen."

"Gisteren waren er op zo'n twintig plekken acties", zegt de vakbondsman. "Die hadden soms een rustig karakter en soms waren ze grimmiger." Struijs benadrukt dat bij veel acties wel de aanwijzingen van de burgemeester werden opgevolgd en dat boeren vertrokken. "Maar met name in Friesland werd het gisteravond een stuk grimmiger en agressiever." Waardoor dat precies kwam, weet hij niet.

Onderzoek Rijksrecherche afwachten

Omdat er door agenten is geschoten, zal de Rijksrecherche een onderzoek instellen. Struijs roept op om dat eerst af te wachten. "Ik zie heel veel reacties van mensen die hun oordeel klaar hebben. Dat begint op een volksrechtbank te lijken en daar moeten we natuurlijk niet in terechtkomen. Ik zie het in de uitingen beide kanten op escaleren." Wel zegt hij dat de politie "niet voor niets" schiet.

r1jn politiebond

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie