Binnenland
NOSNTR

Verwachte rellen in Zwolle: winkels preventief dicht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verwachte rellen in Zwolle: winkels preventief dicht

De gemeente Zwolle heeft voor vanavond een noodbevel afgekondigd voor het centrum. Tussen 16.30 en 05.00 uur mag niemand zonder goede reden het centrum in.

Gemeente Zwolle verwacht rellen

Video niet beschikbaar

“Het slaat nergens op wat er gebeurt met die rellen, maar het is wel erg grimmig”, vertellen ondernemers tegen verslaggever Jeroen de Jager. Voor Nieuws & Co ging hij langs bij ondernemers in het centrum van Zwolle. Sommige winkels gingen preventief al dicht.

Ongeregeldheden

De gemeente verwacht een onrustige situatie bij een demonstratie op het Grote Kerkplein, waarover flyers zijn verspreid. "Er is een demonstratie aangekondigd voor half zeven vanavond", vertelde de Jager. "De demonstratie was niet van tevoren aangemeld en de gemeente heeft ook geprobeerd om de mensen achter de demonstratie te bereiken, dat is niet gelukt."

Veiligheidsrisicogebied

De burgemeester gaf ook aan dat hij signalen had ontvangen dat mensen de binnenstad in willen om onrust te stoken. Om deze reden kondigde hij een noodbevel af voor de binnenstad. Dat betekent dat in het gebied preventief gefouilleerd mag worden.

Verbouwing

Aan het plein wordt er ook verbouwd. Zodra de bouwlieden klaar waren voor de dag, werden de gebruikte spullen zo snel en goed mogelijk opgeruimd. “We zetten alles zo goed mogelijk weg, maar wij moeten morgen ook gewoon weer verder”, vertelde een van de bouwlieden aan De Jager. Een andere is bezig met het opruimen van steigerpalen. “Ik wil ze morgen niet uit de etalages van de winkels zien hangen.”

Ondernemers

De gemeente vroeg aan bewoners en ondernemers om fietsen, bankjes en bloempotten naar binnen te halen. De Jager zag dat winkels alles naar binnen haalden. Zoals het restaurant Bella Napoli. Zij kregen een appje over de vooruitzichten van vanavond. “Wij hebben gedaan wat we kunnen doen.”

Het Swolsch Friethuys was ook alles naar binnen aan het halen, zij hoopten niet dat het uit zou lopen op rellen. “Ik ga ervan uit dat het weer meevalt in Zwolle. Het is een beetje boe roepen en dan is het klaar. Ik ga ervan uit dat het er geen vernielingen komen, maar liever het zekere voor het onzekere”

Rustig

Volgens de Jager was het rustig in het centrum rond half zeven. "Het makkelijke van Zwolle is, is dat het een vestigingsstad is met vijf toegangswegen. Daar staat de politie ook te controleren. Het wordt goed afgesloten waardoor de demonstratie niet doorgaat." Naast het controleren van de wegen, werden er ook brieven uitgegeven aan scholieren. "Daarin werd opgeroepen om de scholieren thuis te houden."

NC rellen zwolle

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie