Binnenland
EO

'Het is egoïstisch om veel thuis te werken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is egoïstisch om veel thuis te werken'

Nederland is kampioen thuiswerken: vorig jaar werkten meer dan de helft van alle werkenden in ons land weleens thuis. Ondernemer en schrijfster Marianne Sturman ziet de voordelen er wel in: bij haar bedrijf werkt letterlijk iedereen vanuit huis, vertelt ze in Dit is de Dag. Cultureel antropoloog Danielle Braun is erg kritisch op het fenomeen: "Niet alles wat lekker voelt, is ook goed voor je", zegt ze in Dit is de Dag (EO).

Nederland kampioen thuiswerken: goede ontwikkeling?

Nederland is kampioen thuiswerken, blijkt deze week uit cijfers van het CBS. Vorig jaar waren het ruim vijf miljoen Nederlanders: iets meer dan de helft van alle werkenden in ons land. Een beweging waar ondernemer en schrijfster Marianne Sturman, eigenaar van het thuiswerkbedrijf Moneypenny, handig op in heeft gespeeld. Bij dit bedrijf werkt letterlijk iedereen thuis.

Haar werknemers krijgen volledige vrijheid waar en wanneer ze werken. "Wel moeten ze twee keer per dag mails checken en binnen 24 uur taken oppakken", zegt Sturman, die het boek Hybride wérkt schreef. We sturen meer op resultaat dan op aanwezigheid." Dat er tegenwoordig zoveel mensen thuis werken, daar is ze blij mee. "Er zijn mensen op de arbeidsmarkt die dit nou eenmaal willen", zegt ze. "Ze moeten daarvoor kunnen kiezen. Ze willen dit om allerlei redenen, meestal voor de werk-privébalans."

Sociaal contact

Cultureel antropoloog Danielle Braun is minder enthousiast over de thuiswerkcijfers. Het lijkt haar juist een goede zaak als mensen meer op locatie werken: "Mensen zijn sociale wezens. Je komt tot meer creativiteit en sociaal contact." Ook kan je andere mensen beter inwerken, stelt ze. “Ik hoor mensen van mijn eigen boomer-generatie zeggen: 'Ik ben zoveel effectiever thuis en werk veel beter'. Ik zeg dan: ja, maar jij bent ooit ingewerkt door die ene oudere collega en dan was het stoer als je kon meelopen met een project, wat je regelde bij het koffiezetapparaat."

'Egoïstisch'

Jongere werknemers moeten ook die kans gegund krijgen en meer face-to-face-tijd krijgen, vindt ze. "Ik vind het wat egoïstisch om te pretenderen dat je een goede collega bent als je je taak goed uitvoert. Daar is meer voor nodig." Bij het bedrijf van Sturman komen ze elkaar op andere momenten tegen. "We hebben een paar keer per jaar een dag met elkaar en gaan zelfs een week met elkaar in een huis zitten. Ik zie het ook als een kans voor werknemers om die combinatie te zoeken."

Sociale contacten

Toch moet je daar meer voor doen, vindt antropologe Braun. "We zeggen dat we gelukkig worden van thuiswerken, tegelijk is de helft van de jongeren depressief. Niet alles wat lekker voelt, is per se goed voor je." Volgens haar missen we nu veel dingen op het werk, die we nu pas gaan opzoeken als we acht uur achter een scherm hebben gezeten. Zoals sporten, sociaal contact of zelfs de liefde vinden: "60 procent van de mensen heeft elkaar ontmoet op het werk. Hoe moet dat vanachter een Zoom- of Teamsmeeting?"

Mensen vullen hun sociale kring nu op een andere manier in, zegt Sturman. "Wij geven mensen juist de kans om op hun eigen tijd te werken. Zo kunnen ze zelf hun werk en leven combineren."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie