Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Lee Towers debuteert als ‘de zingende kraanmachinist’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Lee Towers debuteert als ‘de zingende kraanmachinist’

Hij werd aan Nederland gepresenteerd als ‘de zingende kraanmachinist’, maar was eigenlijk onderhoudsmonteur. Precies 43 jaar geleden maakte Leen Huizer, beter bekend als Lee Towers zijn televisiedebuut in Voor de Vuist Weg.

We kennen hem vooral van zijn gekleurde brilglazen, zijn gouden microfoon en zijn smoking. Ook voor zijn tv-debuut was hij onberispelijk gekleed.

Lee Towers werd geboren in een dorpje onder de rook van Rotterdam en groeide op in armoede. "Wanneer mensen zomers op vakantie gingen, zei mijn vader altijd ‘dat is niet voor ons soort mensen weggelegd," herinnerde de zanger zich in een interview. Iedereen in het gezin Huizer hielp mee met geld verdienen. Towers had twee krantenwijken en droomde ervan om later – wanneer hij een eigen gezin had – zijn geld te verdienen met zingen. Een carrière zoals die van Elvis Presley of Frank Sinatra. Dat leek hem wel wat.

Het gezin kwam eerder dan het muzikale succes. Op zijn 29ste was hij getrouwd, had hij zijn eerste kind gekregen en werkte hij als onderhoudsmonteur in de Rotterdamse Haven. In die tijd nam hij de single It’s Raining In My Heart op. Dat nummer viel in de smaak bij Willem Duys, die hem uitnodigde voor zijn tv-show. Het was meteen een succes.

Towers werd in 1984 de eerste Nederlander die twee uitverkochte concerten achter elkaar gaf in de Rotterdamse Ahoy. Hierna volgden nog vele optredens in het Rotterdamse sportpaleis.

De zanger raakte onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. Hij zingt niet alleen elk jaar op de marathon van Rotterdam, maar heeft binnenkort ook twee gebouwen op zijn naam staan: Europoint II en III worden verbouwd tot appartementen en in 2019 opgeleverd onder de naam Lee Towers.

Ster advertentie
Ster advertentie