Binnenland

Van Praag kritisch op houding FIFA bij aantrekken Van Basten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Praag kritisch op houding FIFA bij aantrekken Van Basten

KNVB-voorzitter Michael van Praag is niet te spreken over de manier waarop de wereldvoetbalbond FIFA assistent-bondscoach Marco van Basten heeft binnengehaald. "Het is tegen alle afspraken in", zei Van Praag op NPO Radio 1.

Van Praag (die vandaag 69 wordt) vertelde in Nu Al Wakker hoe hij eind augustus persoonlijk gebeld werd door Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA. "Hij zei: we zijn geïnteresseerd in Van Basten, mogen we daar met hem over praten? Ik zei: ik ben op verkiezingscampagne maar ik geef je het telefoonnummer van Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal. Later belde ik Bert op en toen bleek dat de FIFA al lang met Marco gesproken had. Dat hoort niet."

"Dat is tegen alle afspraken in. Dan wordt er meteen weer geroepen: zie je wel, iedereen loopt weg bij de KNVB. Maar Van Basten is niet weggegaan omdat hij het niet naar zijn zin had, hij krijgt bij de FIFA een fantastische baan en dat gun ik hem van harte." De KNVB-voorzitter vindt het onterecht dat Bert van Oostveen de schuld krijgt van het vertrek van Van Basten.

Van Praag wilde vorig jaar zelf voorzitter worden van de FIFA maar trok zich na een aantal maanden terug. Twee weken geleden dong hij mee naar het voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA, maar hij verloor van de Sloveen Aleksander Caferin.

De KNVB-voorzitter heeft vertrouwen in de toekomst van de wereldvoetbalbond. "Ik denk dat het onder leiding van Infantino goed kan komen met de FIFA. Maar dit was verkeerd van hem."

Ster advertentie
Ster advertentie