Binnenland
NOS

Waterpeil Linge dubbel zo hoog: dreiging van wateroverlast

foto: Waterschap Rivierenland
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterpeil Linge dubbel zo hoog: dreiging van wateroverlast

Het water in de Gelderse rivier de Linge staat dubbel zo hoog door de vele regen van de afgelopen dagen. Inwoners van onder meer Leerdam kunnen te maken krijgen met wateroverlast, zegt burgemeester Sjors Fröhlich in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoogwater in rivier de Linge

Gisteren kregen zo'n 200 adressen in Leerdam een brief op de mat van de gemeente Vijfheerenlanden. "Het is goed om alvast voorbereid te zijn op onderlopen tuin en mogelijk huis", tweette burgemeester Sjors Fröhlich. "Mensen kunnen alvast hun waardevolle spullen wat hoger zetten, of bijvoorbeeld foto’s maken voor de verzekering", licht Fröhlich de brief toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ben vanmorgen wezen kijken bij de Linge en het waterpeil is nu gelukkig rustig en stabiel. Maar op dit moment regent het weer en het is even afwachten of we in een kritieke situatie komen."

"Het water stabiliseerde vannacht en staat nu ongeveer dubbel zo hoog als we dat kennen van de Linge", zegt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland. "Hier worden vandaag buien verwacht tussen de 12 en 18 millimeter, dus de verwachting is dat het peil nog verder stijgt."

Volgens Krom is het bijzonder dat het peil nu zo hoog staat in de Linge. "Op de grote rivieren zien we vaker hoogwater, maar dit is allemaal water dat in Nederland is gevallen. De Linge is de belangrijkste afvoerroute voor water uit de Betuwe en Vijfheerenlanden. Daar is nu zoveel gevallen dat de Linge zo hoog stijgt en dat zien we maar heel weinig."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie