Binnenland
KRO-NCRV

Carnavallers missen dit jaar hun uitlaatklep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carnavallers missen dit jaar hun uitlaatklep

Carnaval en corona gaan niet goed samen. Dat het volksfeest in het Zuiden niet door zou gaan, zat er lang aan te komen. Toch voelen velen dit weekend de leegte. In Spraakmakers onderzoeken de Brabantse en Limburgse verslaggevers het gemis van een jaar zonder carnaval.

Uitlaatklep

Hans Tervoort is met zijn carnavalsnummers wereldberoemd in Den Bosch. Hoewel hij carnaval gaat missen, is hij niet van plan om zondag groots uit te pakken. "Ik denk niet dat ik zondag - als normaal bij ons de Prins aankomt - met een handje confetti en een flesje bier in de huiskamer sta. Die confetti moet ik zelf weer opzuigen, dat gaat mijn vrouw niet voor me doen", vertelt hij in Spraakmakers.

Volgens Tervoort is carnaval een uitlaatklep en veel meer dan alleen leuk en gezellig. "De achterliggende gedachte is dat je heel het jaar een masker opzet en in een keurslijf zit. Met carnaval kun je jezelf eindelijk laten gaan."

Zeker na een jaar als dit zouden mensen dat goed kunnen gebruiken. "Je hebt het ook nodig om uit de ban te springen. Toevallig komt daar ook veel alcohol en plezier bij kijken, maar het is ontstressen."

Verhalen van Spraakmakers: Het gemis van carnaval - deel 1

Saxofonist van de Oeteldonkse band Lustum

Woonkamer vol glitters

Normaalgesproken zou de woonkamer van Anne Schers nu vol hebben gelegen met lapjes stof, glitters en steentjes. Ze is chef-pakken van carnvalsvereniging V.G. Beejeingesjoeid uit Tegelen. Toch vindt ze dat nog niet eens het ergste. "Het vervelendste is dat we niet samen kunnen zijn." Carnaval bindt gewoon, vult ze aan. "Dat sfeertje. Dat is jammer dat we dat nu niet hebben."

Ook Rob Haenraets die bij deze club de wagens bouwt, moet dit jaar noodgedwongen met een lange traditie breken. "Mijn ouders bouwden vroeger al wagens en ik ging toen als klein babytje mee. Ik kan me een jaar zonder carnaval niet voorstellen, maar toch gebeurt het nu."

Verhalen van Spraakmakers: Het gemis van carnaval - deel 2

IC-verpleegkundige

Jan van der Els is verpleegkundige op de IC en carnavalsvierder in hart en nieren. Volgens hem is het goed dat het feest niet doorgaat. "Als je ziet hoeveel er van mij en mijn collega’s gevraagd wordt, dan is het goed dat we het dit jaar niet vieren."

Toch is hij blij als het weer woensdag is. "Want dan is dat gevoel van Carnaval weer eventjes weg. Je wordt toch geconfronteerd met al het mooie wat je normaal gesproken doet en beleeft tijdens deze prachtige dagen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie