Binnenland

De vogelzang is op zijn hoogtepunt

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De vogelzang is op zijn hoogtepunt

De vogelzang is op dit moment op zijn hoogtepunt. De mannetjes proberen met hun zang een partner te lokken en hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg voor zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is. Vroege Vogels brengt daarom het Nationaal Vogelconcert.

De vogelzang is op drie verschillende momenten te horen: globaal een uur vóór zonsopkomst, rond het moment dat de zon opkomt en een uur daarna. En elk landschap heeft zijn eigen soorten. Dus de verslaggevers van Vroege Vogels hebben zich verspreid over het land.

De paden op, de lanen in

Zo ging er iemand naar het bos (Egheria in Twente, waar we rondgeleid werden door vogelaar Carl Derks), naar het riet en moeras (Oude Rijnstrangen, Gelderse Poort, samen met Joost van Bruggen). Trok een razende reporter naar de stad (Vondelpark in Amsterdam met bioloog Camilla Dreef), en draafde iemand door de duinen (Kennemerduinen met bioloog Thijs Fijen) en de weide (Vijfheerenlanden, Zuid-Holland met Astrid Kant).

Dat leverde een prachtig orkest op. Dat natuurlijk muzikaal hoogstandje dat 'het Nationaal Vogelconcert' wordt genoemd bestaat onder andere uit: nachtegaal, koekoek, zwartkop, tuinfluiter, blauwborst, merel, zanglijster, kleine karekiet, koolmees, raaf, groene specht, grote bonte specht, boomleeuwerik, halsbandparkiet, bosuil, winterkoning, nijlgans, meerkoet, vink, grutto, kerkuil, houtsnip, vuurgoudhaantje, roodborst, tureluur.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie