Binnenland
WNL

Plunderende bendes teisteren winkels Amsterdam: ‘Dit zet het leven van ondernemers op z’n kop’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plunderende bendes teisteren winkels Amsterdam: ‘Dit zet het leven van ondernemers op z’n kop’

Amsterdam werd deze week opgeschrikt door bendes die kledingwinkels plunderen. Donderdag werd een sportwinkel in Amsterdam-Zuidoost leeggeroofd en gisteravond was het raak bij een kledingwinkel aan het Rokin. De impact voor ondernemers is groot, zegt voorzitter van Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel in WNL Op Zaterdag. "Dit zet je leven op z'n kop."

Plunderende bendes teisteren winkels Amsterdam: ‘Dit zet het leven van ondernemers op z’n kop’

Biesheuvel schrikt van de brutaliteit van deze plunderaars. "Dit is heel heftig. Het is abnormaal hoe dit gaat. Het lijkt alsof men zich niets aantrekt van camera's en het publiek eromheen." Vooral voor de winkeleigenaren is dit een nachtmerrie. "Als je zo'n groep plunderaars op je af ziet komen, dat is verschrikkelijk."

Het is cruciaal om meer camera's te plaatsen, zegt Biesheuvel. "De pakkans moet omhoog, we kunnen dit niet toestaan. De enige manier om ze te pakken, is ze toch echt in beeld krijgen. Op iedere hoek moet een camera staan, zodat ze niet zomaar weg kunnen komen." Ook de straffen zullen omhoog moeten, bepleit Biesheuvel. "Als je dit meemaakt, moet je het gelijk de kop in drukken."

Volgens Biesheuvel is het nodig dat de burgemeesters van grote steden de koppen bij elkaar steken. "We zien dat het bendes zijn die van stad naar stad trekken. Het is nu twee keer in Amsterdam gebeurd, wellicht gaan ze nu andere steden bezoeken."

'Daders zijn erg jong'

De daders van deze plunderingen lijken erg jong te zijn, en vallen wellicht nog onder het jeugdrecht. "Dat betekent dat er een gerichte aanpak zal moeten komen", zegt Biesheuvel. "Het is een specifiek type overvaller. Een dadergerichte aanpak helpt meestal het beste, dus laat het nou niet eerst honderd keer gebeuren. Laten we snel inzoomen op de daders."

Ook ondernemers zelf hebben een belangrijke taak, zegt Biesheuvel. "Laat ondernemers met elkaar afspraken maken in een winkelgebied. Richt een appgroep op, zodat je bij opvallend gedrag elkaar kan waarschuwen. En houd goed contact met de wijkagent."

In Londen heeft de politie al meer ervaring met dit soort plunderingen. Daar heeft cameratoezicht daadwerkelijk effect gehad, zegt Biesheuvel. "Er was een plaag van plunderaars. De politie heeft toen massaal camera's opgehangen en een taskforce opgericht. Die plunderaars zijn voor een groot deel van de kaart geveegd. Het helpt dus wel om er bovenop te zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie