Binnenland
EO

'Gratis menstruatieproducten lossen het onderliggende probleem niet op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gratis menstruatieproducten lossen het onderliggende probleem niet op'

Tampons en maandverband zijn vanaf deze week gratis beschikbaar in Schotland voor vrouwen die het niet kunnen betalen. Daarmee hoopt het land menstruatiearmoede tegen te gaan. Moet Nederland dit ook gaan doen? Erik Verweij, VVD-raadslid in Rotterdam, staat niet te springen bij dat idee. “Ik denk niet dat het inzetten op specifieke, kleine onderdeeltjes de oplossing is", vertelt hij in Dit is de Dag.

“Het is verschrikkelijk om te horen dat zoveel vrouwen het idee hebben of echt in de situatie zitten dat ze niet aan zo’n sanitaire basisbehoefte kunnen voldoen”, zegt Verweij. “Maar ik denk dat het niet het meest efficiënte oplossing is om gratis producten aan te bieden.”

Hij zegt dat het verstandig kan zijn om een vrouw hierbij te ondersteunen, maar dat dit ook op een andere manier kan. “Zo hebben we in Rotterdam een pas waarvan je zowel leuke dingen kan doen of kopen zoals agenda’s en rugzakken, maar ook maandverband en tampons. Ik vind dat het idee dat je vrouwen zelf de keuze laat maken en producten uit laat zoeken, veel efficiënter om vrouwen in menstruatiearmoede te helpen. Zonder dat de overheid deze producten voor hen koopt. ”

Winkeliers en aanbieders van deze producten kunnen veel beter inschatten wat mensen nodig hebben, vindt hij. “Als de overheid al die producten moet gaan inkopen en aanbieden, in elke gemeente afzonderlijk, wordt dat heel ingewikkeld om goed af te stemmen. Ook gaan dingen over de datum en moet het worden weggegooid.”

Klem

Irene Verspeek van het Armoedefonds zou het juist toejuichen als er net als in Schotland gratis menstruatieproducten worden uitgedeeld. “We zien dat er best een grote groep mensen is die niet altijd geld heeft om maandverband of tampons te kopen”, vertelt ze. “Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen ooit met zo’n situatie te maken.”

Volgens haar moet de overheid mensen helpen die niet genoeg hebben om te kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. “Zeker in deze tijd waarin de prijzen omhoog gaan, moet de overheid sneller in actie komen om deze mensen te helpen. Ze zitten helemaal klem en wij zien de situaties waarin dat misgaat.”

Volgens Erik Verweij lost het gratis verstrekken van menstruatieproducten niet het onderliggende probleem op, meent hij: “De volgende zal wel weer grote problemen hebben met een hoge energierekening of een dure school van een kind. Het is verschrikkelijk als mensen in armoede zitten, maar ik denk niet dat het inzetten op specifieke, kleine onderdeeltjes de oplossing is. Ik denk dat je moet kijken naar het bredere probleem.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie