Binnenland
NOS

VS wil Curaçao als humanitaire hub voor Venezuela, CDA'er toegang ontzegd

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. VS wil Curaçao als humanitaire hub voor Venezuela, CDA'er toegang ontzegd

De Verenigde Staten hebben dit weekend een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van Curaçao om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor op- en overslag van humanitaire hulpgoederen. Het gaat om voedsel, medicijnen, water en andere noodzakelijke hulpgoederen bestemd voor de Venezolaanse bevolking.

VS dient verzoek in bij Curaçao voor transport hulpgoederen Venezuela

Vorige week toonde de regering van premier Eugene Rhuggenaath zich bereid om de lucht- en zeehaven open te stellen, en opslag aan te bieden voor humanitaire operaties bij de zuiderbuur.

Voorwaarden

Curaçao heeft wel voorwaarden gesteld aan het verzoek van Amerika. Zo moet de Venezolaanse president Maduro, zolang hij aan de macht is, akkoord gaan met de logistieke luchtbrug vanaf Willemstad. De regering wil onder geen beding geforceerde transporten naar Venezuela.

Ook wil Curaçao het gebruik van militair materieel niet toestaan en mogen de Amerikanen hun eigen vliegbasis op de luchthaven van Hato niet gebruiken. De verwachting is dat de landen deze week akkoord gaan en de operatie van start kan gaan.

Sinds 2000 voert de Verenigde Staten anti-drugsoperaties uit vanaf de westkant van de luchthaven, op de zogenoemde FOL-basis. Een doorn in het oog van Maduro, die de FOL-basis ziet als een militaire basis van waaruit de Amerikanen Venezuela willen binnenvallen.

Uitgezet

Ook Europarlementariërs maken zich zorgen om de humanitaire situatie in Venezuela. Zij zouden er op bezoek gaan, maar de toegang werd ze vannacht geweigerd. Zo werd delegatieleider van het CDA in het Europarlement, Esther de Lange, het land uitgewezen, vertelt ze op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie