Binnenland
BNNVARA

Luiheid leeft het langst: deze dieren worden heel oud

foto: Ecomarefoto: Ecomare
  1. Nieuwschevron right
  2. Luiheid leeft het langst: deze dieren worden heel oud

In de evolutie draait het niet alleen om 'survival of the fittest' - overleving van de best aangepaste. Er bestaat ook zoiets als de 'survival of the laziest', vrij vertaald naar overleving van de meest luie! En wie is dan die meest luie? Dat is de noordkromp, een schelp die honderden jaren oud kan worden! Rob Witbaard vertelt over de oude schelp in Vroege Vogels.

Hoe luier, hoe beter

Een groep biologen in het tijdschrift van de Britse Academie van de Wetenschappen bekeken de fossielen van miljoenen jaren oude schelpdieren en slakken. Daarbij viel het op dat de soorten die het traagst leefden de grootste kans hadden om nu nog steeds te leven. Naast de noordkromp zijn er ook een heleboel andere dieren in het dierenrijk die héél oud kunnen worden:

1. Koi karper

Als je naar de afhaalchinees gaat of in de vijver in het park kijkt zie je hem misschien zwemmen: de koi karper. De meeste van deze vissen zullen hun eigenaar makkelijk overleven, de oudste Koi ooit is Hanako, hij werd 226 jaar oud.

2. Mossel

Mossels zijn natuurlijk hartstikke lekker. Maar, als ze niet worden opgegeten, kunnen ze heel oud worden. Aan de ringen van een mossel is af te lezen hoe oud hij is. De oudste mossel werd 400 jaar.

3. Kwal

Deze kwal (Turritopsis nutricula) kan oneindig leven door zichzelf steeds te regenereren. Hij kan zich namelijk na zijn volwassenheid weer omvormen tot een babykwal om vervolgens weer volwassen te worden, enzovoort. Er schijnen ook steeds meer van dit soort kwallen rond te zwemmen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie