Binnenland

'Aanslagpleger New York handelde uit naam van IS'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanslagpleger New York handelde uit naam van IS'

[NOS] De bestuurder die in New York met een pick-uptruck op fietsers en voetgangers inreed, heeft op de plek van de aanslag een briefje achtergelaten. Daarop staat volgens Amerikaanse media dat hij uit naam van terreurorganisatie IS handelde.

Bronnen melden dat het briefje in de pick-uptruck lag, waarmee de man op een fiets- en wandelpad in Manhattan op het publiek inreed. Bij de aanslag vielen acht doden, onder wie vijf Argentijnen en een Belgische vrouw. Elf mensen raakten gewond.

'Oezbeek'

De bestuurder is de 29-jarige Sajfoello Sajpov, melden bronnen rond het onderzoek. Zeven jaar geleden emigreerde hij vanuit Oezbekistan naar de Verenigde Staten. De politie schoot hem bij zijn arrestatie in zijn buik. In het ziekenhuis zou hij weigeren om met de politie te praten.

President Trump noemt de aanslag op Twitter "een zieke aanval". Hij deelt zijn medeleven met de slachtoffers en hun families. Ook schrijft hij niet toe te staan dat IS na de verliezen in het Midden-Oosten uitwijkt naar de VS.

Screening migranten

Trump zegt opdracht te hebben gegeven om de screening van migranten verder aan te scherpen. "Het is prima om politiek correct te zijn, maar niet in dit geval", schrijft hij.

De gouverneur van de staat New York heeft na de aanslag de beveiliging verhoogd in onder meer tunnels en op vliegvelden en bruggen. Gouverneur Cuomo gaf ook opdracht om het One World Trade Center te verlichten in de kleuren rood, wit en blauw van de Amerikaanse vlag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie