Binnenland
KRO-NCRV

Klimaatactivist in actie: 'Klimaatdoven is een beter woord van het jaar'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatactivist in actie: 'Klimaatdoven is een beter woord van het jaar'

Stikstof domineerde het land het afgelopen jaar. De boeren protesteren tegen de maatregelen, terwijl de klimaatactivisten juist in de bres springen vóór het milieu. Niet voor niets stond klimaatdrammer in de top 3 van woorden van 2019. Activiste Martijntje Smits: "Klimaatdoven zou een beter woord van het jaar zijn."

Een kerstpakket voor klimaatactivist Martijntje

Video niet beschikbaar

Gebaar maken

Toen de boeren het Malieveld bezetten, besloot Smits dat ze in actie moest komen. "Ik had het gevoel dat er een gebaar gemaakt moest worden." Volgens Smits werd er met een dubbele moraal geoordeeld, want klimaatactivisten, zoals haar zoon, worden doorgaans harder aangepakt dan de boeren.

"Het voelde gevaarlijk. Ik vond het heel erg dat de stad belegerd was." Het hield haar niet tegen met een bord te poseren met de tekst 'we stikken in jullie stof'. Achteraf gezien had ze misschien een andere tekst kunnen plaatsen. "Ik had erop kunnen zetten: samen naar een eerlijk en duurzaam voedselsysteem."

Spraakmakers in actie

2019 was het jaar van de actie. Het leverde zelfs nieuwe woorden op: klimaatstaker en klimaatspijbelaar. Ook de communityleden van Spraakmakers kwamen in actie; we hoorden ze dan ook vaak in Stand.nl. Vlak voor de kerstdagen zoeken we ze op om ze een kleinigheidje te brengen. In onze speciale uitzending op tweede kerstdag schuiven de actievoerders aan: een boer, verpleegkundige, klimaatactivist en juf Jesse.

Spraakmakers Community

Wil je ook meepraten en je verhaal delen? Meld je dan aan voor de Spraakmakers Community Samen maken wij betere radio!

Ster advertentie
Ster advertentie