Naar homepage
Binnenland

Blokhuis over preventieakkoord: 'Het kan zijn dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis over preventieakkoord: 'Het kan zijn dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen'

In november presenteert staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord. Na maanden van onderhandelen met verschillende partijen, moet dit akkoord zorgen voor een gezonder Nederland. Blokhuis streeft naar een breed gesteund akkoord, maar tempert zijn ambitie: ''Het kan zo zijn dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen.''

Voor het preventieakkoord is Blokhuis namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, al maanden in gesprek met o.a. de voedselindustrie en andere belangenorganisaties om de nationale gezondheid op het gebied van roken, overgewicht en alcoholgebruik te verbeteren.

Ingewikkeld

Het feit dat al deze partijen samen aan tafel zitten, noemt Blokhuis winst, maar het is ingewikkeld. ''Aan de ene kant zit je met vertegenwoordigers van de voedselindustrie aan tafel. Zij hebben er belang bij producten te verkopen. Aan de ander kanten zitten mensen met uitgesproken opvattingen over wat het gezondste leven is." Daarom wordt het preventieakkoord een echt Nederlands compromis, zegt Blokhuis.

Wet- en regelgeving

NRC Handelsblad schreef dit weekend dat het gezondheidsinstituut RIVM vraagtekens zet bij effectiviteit van de uitgelekte plannen in het akkoord. Toch wil Blokhuis de naleving van dit akkoord voorlopig niet afdwingen middels wet- en regelgeving.

De staatssecretaris hoopt dat dit het begin is van een beweging en dat verschillende maatschappelijke organisaties (zoals de voedselindustrie en zorgverzekeraars) zelf verantwoordelijkheid nemen. ''Mijn droom is dat we naar een cultuur gaan waarin mensen elkaar proberen te overtreffen als het gaat om het maken van goede keuzes.''

Ster advertentie
Ster advertentie