Binnenland

'Brussel is voorgoed veranderd, maar toch blijft het een stad om van te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brussel is voorgoed veranderd, maar toch blijft het een stad om van te houden'

[AVROTROS] Brussel staat vandaag, misschien wel tegen wil en dank, weer volop in de belangstelling. Een jaar na de aanslagen bij de luchthaven in Zaventem is er vooral de wens om vooruit te gaan, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De stad is misschien wel voorgoed veranderd.

Nog steeds worden openbare gebouwen, overheidsgebouwen en het station beveiligd door zwaar bewapende agenten. Hoewel premier Michel, vanochtend aanwezig bij de herdenking, vooruitgang wil lijkt Brussel nog steeds gegijzeld door de aanslagen van een jaar geleden.

Verslaggever Harm van Atteveld is live in Brussel en spreekt met Catherine Tricot. Zij probeert met de actie 'Sprout to be Brussels' de stad weer van een positieve kant te laten zien. Luister hier de reportage:

Verslaggever Harm van Atteveld live in Brussel

Hoofdredacteur van het NRC, Peter Vandermeersch, herkent veel in de reportage. "Economisch gaat het een stuk slechter in Brussel." De Europese hoofdstad heeft zich volgens hem niet hersteld van de aanslagen. De verkoop is twintig procent teruggelopen en het blijft een feit dat Brussel een slecht bestuurde stad blijft. Brussel blijft negentien aparte gemeenten en vijf aparte politiezones houden. Mede hierdoor is het een bittere vaststelling dat de aanslagen mede zijn veroorzaakt doordat terroristen de kans kregen om aanslagen te plegen."

De wijk Molenbeek blijft een broeinest van radicalisering

Johan Leman is voorzitter van integratiecentrum Le Foyer in Molenbeek. Dat is de Brusselse wijk waar verschillende aanslagplegers van de aanslagen in Brussel en Parijs vandaan kwamen. Hij waarschuwt voor een nieuwe golf van radicalisering omdat hij nog steeds dezelfde motieven ziet voor radicalisering als in de afgelopen jaren. De scholing is volgens Leman niet verbeterd, de kansen op een baan voor jongeren uit Molenbeek zijn niet groter geworden en er zijn nog steeds jihadistische predikers actief al houden ze zich nu koest. Johan Leman pleit voor een grondige hervorming van het onderwijs, en wil dat de aandacht niet verslapt ook als het terrorisme gevaar geweken lijkt. Zodat er niet opnieuw zaadjes worden geplant voor radicalisering.

Luister hier het hele item:

'Brussel is voorgoed veranderd, maar toch blijft het een stad om van te houden'

Ster advertentie
Ster advertentie