Binnenland
KRO-NCRV

Urgenda: '80 procent kans dat we opnieuw winnen van overheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda: '80 procent kans dat we opnieuw winnen van overheid'

Marjan Minnesma, directeur van actiegroep Urgenda, schat de kans 80 procent dat ze gelijk krijgt van de hoogste rechter in de voortslepende klimaatzaak. "De overheid heeft zelf ook gezegd dat de klimaatgevolgen enorm zijn. Het wordt nu tijd om te versnellen", zegt Minnesma in het radioprogramma 1op1.

Urgenda: ’80 procent kans dat we opnieuw winnen van overheid’

Urgenda werd in eerste twee instanties al in het gelijk gesteld, dat Nederlandse staat een zorgplicht heeft, en meer moet doen om de klimaatdoelen te halen. Vrijdag buigt de Hoge Raad, de hoogste rechter, in een cassatie zich over de zaak. "De overheid zegt van alles, maar de CO2-uitstoot is al 28 jaar lang consequent hetzelfde. De tijd van praten is voorbij, nu is het tijd voor actie en oplossingen", zegt Minnesma.

'50-puntenplan'

Daarom heeft Urgenda, samen met 750 bedrijven, een 50-puntenplan gemaakt, waarmee de overheid de klimaatdoelen alsnog kan halen. "Je kunt de kolencentrales sluiten, gascentrales open. Dan ben je met grote stappen snel thuis. Of je neemt de vijftig kleinere maatregelen, zoals het omhoog brengen van het waterpeil in natuurgebieden. Ook handhaving valt daar onder, met de huidige wetten kun je namelijk al een hoop doen", vindt Minnesma.

"Ja, er zijn heel veel plannen", erkent Minnesma over de Green Deal van Frans Timmermans en het klimaatakkoord. "Maar we voeren niets uit", voegt Minnesma daaraan toe. "We zitten op koers voor 3 à 4 graden opwarming aan het einde van de eeuw, die gevolgen zijn immens, maar we doen totaal niets wat nodig is." De rechter doet vrijdagochtend om 11.00 uur uitspraak in de 'klimaatzaak'.

Ster advertentie
Ster advertentie