Binnenland
WNL

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider Caroline van der Plas is "een vorm" van de regeling noodzakelijk om het vestigingsklimaat op peil te houden.

Het voorstel om de regeling af te schaffen is een paradepaardje van NSC-voorman Pieter Omtzigt, die naast BBB aan de formatietafel heeft plaatsgenomen. Hij kreeg eerder een Kamermeerderheid mee voor het plan om de expatregeling te versoberen. Vakbond FNV pleitte ook al eens voor afschaffing, omdat de regeling in de praktijk vooral ten goede zou komen aan bedrijven en mensen met hoge inkomens.

Het bedrijfsleven en kennisinstellingen waarschuwen op hun beurt dat de expatregeling belangrijk is binnen de Nederlandse kenniseconomie. BBB-Kamerlid Vermeer bracht vorige week een bezoek aan techreus ASML, die dankzij de regeling eenvoudiger personeel uit het buitenland kan rekruteren. "Ik denk dat het afschaffen van de expatregeling heroverwogen moet worden", zegt Vermeer.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Hij vindt dat in Den Haag beleid soms te makkelijk wordt gewijzigd. "Wij moeten eens een gesprek voeren in de Tweede Kamer over hoe wij op een donderdagavond voor een reces op het allerlaatste moment nog allerlei regelingen en koerswijzigingen doorjassen, die grote impact hebben op beurskoersen en pensioenen."

Volgens Vermeer is er "vaak te weinig bekend" bij partijen over de impact die besluitvorming heeft "op het totaal van de economie en op hoe er in het buitenland naar Nederland als vestigingsland gekeken wordt. Daar moet beter over gepraat en nagedacht worden", zegt de BBB'er.

'Kans op slagen formatie 95 procent'

Ondanks dat BBB het punt van de expatregeling niet eens is met NSC, denkt Vermeer dat de formerende partijen tot een akkoord komen. Die kans schat hij op 95 procent. "Ik hoop dat er ruim voor het zomerreces een nieuw kabinet op het bordes staat." Zijn partij hoopt vier tot vijf kabinetsleden te leveren. "Dat zou heel mooi zijn."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie