Binnenland
KRO-NCRV

Bruls wil alsnog quarantaineplicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruls wil alsnog quarantaineplicht

De voorzitter van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls wil alsnog een quarantaineplicht kunnen opleggen. Dat zegt hij bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Zijn Veiligheidsberaad kwam afgelopen maandagavond bijeen. Het is inmiddels gebruikelijk dat de 25 burgemeesters die het beraad telt, het kabinet adviseren over de (handhaafbaarheid van) coronaregels. Er was "begrip voor de lijn die het kabinet heeft besloten ', vertelt Bruls. Opvallend, omdat onder andere burgemeester Jorritsma van Eindhoven vorige week in dit programma nog pleitte voor een strengere lock down. Maar volgens Bruls is daar maandag niet voor gepleit. "Wel zijn er collega-burgemeesters die juist meer ruimte hebben bepleit, bijvoorbeeld voor jongeren."

Volgens Bruls is er vooral nieuwsgierigheid naar de vraag waarom de besmettingen de afgelopen weken zo zijn opgelopen. "Het grootste aantal besmettingen, dat is al maanden zo, vindt thuis plaats. En wat ikzelf heel opvallend vind, is dat nu ook 'het werk' een categorie is waar besmettingshaarden vandaan komen."

Onderzoek van het RIVM liet vanochtend zien dat een grote meerderheid van de mensen zich niet aan de quarantaine adviezen houdt. Bijna zeventig procent gaat ondanks klachten naar de supermarkt, en slechts zo'n veertig procent blijft thuis als ze van de GGD te horen hebben gekregen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest.

'Quarantaine opleggen, net zoals een boete'

"Dan moet je ook niet gek opkijken dat de cijfers oplopen", zegt Bruls. Hij wil dat het makkelijker wordt om mensen verplicht in quarantaine te laten gaan. "De mogelijkheden die er nu zijn lopen via de officier van justitie en de rechtbank. Maar je zou dat als burgemeester gewoon op willen kunnen leggen. Net zo goed als dat je boetes oplegt." Bruls kijkt ietwat jaloers naar ons omringende landen waar dat volgens hem beter is geregeld.

Hij noemt Duitsland als goed voorbeeld. "Daar doen ze dat gewoon heel praktisch. Daar komt elke dag iemand langs die polshoogte komt nemen." Bruls pleitte in augustus ook al voor een dergelijke plicht. Tot nu toe keerde een meerderheid van de Tweede Kamer zich daar echter tegen.

Nieuwe maatregelen ziet de burgemeester niet zitten. "Extra maatregelen nemen, betekent niet dat de naleving beter wordt." Hij ziet liever "slimmere en sluwere" campagnes om mensen de regels voor thuiswerken en de anderhalve meter beter te laten naleven.

Horeca-actie 17 januari niet van de baan

Vanochtend maakte het kabinet de aanpassingen van het steunpakket voor het bedrijfsleven bekend. Daarin is onder andere de tegemoetkoming in de vaste lasten van 50 naar 70 procent opgeschroefd. Dit was voor de horeca een belangrijk punt. Een groot aantal horecaondernemers dreigde de afgelopen weken te gaan rebelleren: indien de situatie onvoldoende zou verbeteren, zijn zij voornemens hun deuren op 17 januari open te gooien.

Marijn van Dijke is een van de aanvoerders van de actie en voorzitter van de regionale Koninklijke Horeca Nederland in Breda. Terwijl hij kort inbelt, geeft hij zijn eerste reactie op het steunpakket: "Het is nog niet voldoende. Ik denk dat de actie nog niet per se van tafel is." Ook wijst hij er op dat het maken van afspraken met bouwers en verhuurders over het spreiden van de kosten "onvoldoende lukt." Daarmee reageert hij op de oproep van minister Wiebes van Economische Zaken om met dergelijke afspraken de druk van de ketel te halen. Vanmiddag gaat hij in overleg met het actiecomité om de balans op te maken.

Bruls zegt begrip te hebben voor de frustraties van ondernemers die hard worden getroffen. Maar, "als je illegaal iets gaat doen op 17 januari, dan kan dat niet. Als het op dat moment verboden is om eten en drinken te verkopen dan moet daar tegenop worden getreden."

Bruls wil alsnog quarantaineplicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie