Binnenland
NOS

Zeven mensen in Nederland opgepakt bij groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeven mensen in Nederland opgepakt bij groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel

Bij een groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel zijn in Nederland zeven mensen opgepakt. Ook in Duitsland, België, Frankrijk en Engeland zijn arrestaties verricht.

Zeven mensen in Nederland opgepakt bij groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel

“We hebben meerdere aanhoudingen en zoekingen verricht in onder meer Dongen, Tilburg en andere plaatsen in Brabant. Daarbij dus ook zeven aanhoudingen”, vertelt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee in Radio Tour de France. “Ook tijdens de zoekingen hebben we allerlei boten en reddingsvesten wat gebruikt wordt voor die mensensmokkel.”

Internationaal onderzoek

“Er zijn nog een aantal acties gaande. Je hebt het echt over tientallen aanhoudingen in een groot internationaal onderzoek tussen vijf landen. Dat onderzoek is al een hele tijd gaande. Het gaat over mensensmokkel door die landen heen richting Calais.”

“Ze zijn al langer dan een jaar alleen maar bezig met dit onderwerp. Er lopen meer onderzoeken, maar dit specifieke onderzoek, wat gecoördineerd werd door Eurojust en Europol, spreken we dus over een langdurig onderzoek met dit als resultaat.”

Migranten

“We hebben in ieder geval in dit onderzoek een lijn gevonden die vanaf Duitsland liep. Die liep al van veel dieper uit Europa. We weten in ieder geval vanuit Duitsland dat we te maken hebben met Koerdische, Irakese mensen. Morgen zullen alle resultaten gepresenteerd worden tijdens een persconferentie. Dan zal er meer duidelijk worden over de exacte resultaten. Maar je hebt het over een route dat al liep vanuit Irak.”

“Er wordt gesproken over mogelijk duizenden mensen die gesmokkeld zijn. Dat is een enorm aantal. Het was een groot onderzoek waarbij het belangrijk was dat we de handen in een sloegen. Om met al die landen samen te werken om deze mensen aan te kunnen houden.”

Actie

“De actie wordt voor nu vandaag afgerond. Morgen wordt bekend wat het exacte aantal aanhoudingen geweest is. De Marechaussee besteedt heel veel tijd aan onderzoek naar mensensmokkel. Er wordt gelukkig heel goed samen gewerkt om die informatie, die voorheen meer versnipperd was, meer bij elkaar te brengen en dit resultaat te kunnen behalen.”

RTDF mensensmokkel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie