Binnenland

Dolf Jansen: 'De harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland gaat er nooit komen'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolf Jansen: 'De harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland gaat er nooit komen'

Het blijft een van de grootste struikelblokken van de Brexit: wat moet er gebeuren met de grens tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland? Cabaretier Dolf Jansen, zelf half-Iers, denkt dat de Britten voor een radicaal andere oplossing gaan kiezen. "Die grens tussen Ierland en Noord-Ierland gaat er nooit komen", zegt hij tijdens een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

Veel Ieren zijn bang dat als er geen akkoord is als het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU verlaat, dat de terugkeer betekent van een harde grens. Ze vrezen ook een opleving van het geweld. Jansen snapt wel waarom. "Stel je voor dat je als koloniale macht een land 300 jaar hebt uitgewoond. Je gaat eindelijk weg, maar zegt zo'n 30 jaar later dat je weer terugkomt om met het leger een grens te bewaken. Dat is gestoord", zegt Jansen.

Jansen vindt de meest voor de hand liggende optie om een grens in de zee tussen het Engelse en het Ierse eiland te trekken. "Je kan dan nog steeds tussen Ierland en Noord-Ierland lopen. Dan ga je dus steeds te voet Europa in en uit. Het is bizar, maar wel de enige oplossing die ik voor me zie."

De moeder van Jansen is opgegroeid langs de Ierse westkust. Zijn vader komt uit Flevoland. Zo nu en dan heeft Jansen contact met familie in Ierland. "Ieren zijn niet meer zo anti-Brits als vroeger." Hij denkt dat de Ieren net zo Brexit-moe zijn als de Britten. "Volgens mij denken de Ieren: het maakt niet uit hoe je het regelt, zolang we er maar vanaf zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie