Binnenland
NOS

'Toegangsverbod Schengengebied complotdenker David Icke juridisch onjuist'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Toegangsverbod Schengengebied complotdenker David Icke juridisch onjuist'

De Britse complotdenker David Icke mag de komende 2 jaar het Schengengebied niet in van het kabinet. Hij zou zondag spreken tijdens een demonstratie in Amsterdam. Maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst schrijft in een brief aan Icke dat hij de openbare orde dusdanig verstoort dat de toespraak niet door kan gaan.

Complotdenker David Icke mag Schengengebied niet in

"Ik vind het juridisch onjuist", vertelt Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik niet alleen, ik vanmorgen contact gehad met medewerkers en collega’s in het Centrum voor Openbare orde en Veiligheid. We komen unaniem tot de conclusie dat dit een verkeerde reactie is."

Verkeerde reactie

"In het verleden is het vaker voorgekomen dat gemeenten, burgemeesters, dit soort personen dwarszitten en op grond van openbare orde een spreekverbod opleggen. Demonstratievrijheid is een groot goed, dat kan beperkt worden, maar echt onder hele bijzondere omstandigheden."

De reden die werd gegeven voor het weren van Icke is niet goed genoeg, vindt Brouwer. "De reden dat de openbare orde wordt verstoord is geen geldige reden. Het is geen valide reden. De rechter zegt dan: ja dat zal wel, maar dan moet u zoveel politie ter beschikking moet stellen dat u wel de openbare orde goed moet kunnen regelen", legt hij uit. "Pas als je als burgemeester kan aantonen dat er sprake is een bestuurlijke overmachtssituatie, dus een situatie waar je onmogelijk de openbare orde kunt handhaven, omdat je onvoldoende politie tot je beschikking hebt. Dan pas wijst de rechter een verbod toe."

"In dit geval komt de minister zomaar tot de conclusie: ja, die gaat de openbare orde verstoren, daarom zetten we jullie voet dwars. Bijna alle demonstraties verstoren de openbare orde. Het is juist de tak van de politie om in dit geval ervoor te zorgen dat je voldoende mankracht op de been brengt om alles in goede banen leiden."

Eigen veiligheid

De IND schrijft in de brief dat Icke’s eigen veiligheid niet gewaarborgd kan worden. "Ik ben niet in de positie om precies te beoordelen wat de bedreigingen zijn, maar daar kan hij zelf een afweging in maken. Maar het lijkt mij dat hier een stok is gevonden om mee rond te slaan. Die stok is in werkelijkheid geen stok."

Gevaarlijk water

Brouwer vindt dat we met dit besluit in gevaarlijk water terecht komen. "Ik vind dat we iedereen de gelegenheid moeten geven om zijn of haar boodschap naar buiten te brengen. De bevolking is mans genoeg om zijn eigen oordeel daar over te vellen. Deze reflex vind ik echt onjuist. Ik snap wel dat men de Joodse gemeenschap wil beschermen. Maar misschien wordt het ook wel tijd dat we hier anders mee leren omgaan. Dit werkt niet."

"Keer op keer wordt er verzocht om een spreekverbod en keer op keer rijt het die littekens weer open. Ik geloof niet dat we nu een heilzame weg bewandelen."

RJN Icke

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie