Binnenland
WNL

Mag je als politieagent te hard rijden in het verkeer?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je als politieagent te hard rijden in het verkeer?

Als je te hard rijdt, krijg je een boete. Althans, dat is wat er in de meeste gevallen gebeurt. Maar is dat ook zo voor politieagenten? Wat als een politieagent een aantal kilometers te hard rijdt? Dat vraagt luisteraar van Het Misdaadbureau Annelies zich af.

Video niet beschikbaar

Vrijstelling

“Feitelijk hebben wij een vrijstelling gekregen van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens, als het nodig is voor de uitvoering van onze taak en als we het overig verkeer niet in gevaar brengen”, vertelt Réne Middag van de politie. Zo’n soort situatie kan volgens Middag voorkomen op het moment dat er een melding komt van een gijzeling of woninginbraak.

Hij vertelt dat harder rijden ook mag tijdens een verkeerssurveillance. “Als ik 100 kilometer per uur rijd, waar 100 kilometer is toegestaan, heb ik constant dezelfde auto’s om me heen. Als ik iets harder ga kan ik al die auto’s inhalen en naar binnen kijken.”

Soms zijn er meldingen waarvan het niet nodig is om met toeters en bellen aan te komen rijden, maar waarbij je wel snel ter plaatse wil zijn. Ook dan heeft de politie het recht om harder te rijden. Daarbij is het ook handig om die sirenes soms even uit te laten om ervoor te zorgen dat een dader niet door heeft dat de politie onderweg is.

Klachten

Wanneer er klachten zijn over het rijgedrag van agenten kan er naar een speciaal nummer worden gebeld, of er kan online een klachtenformulier worden ingevuld. “Die klachten worden behandeld en er wordt gekeken of er sprake is geweest van een rechtmatige overtreding van de regels”, sluit Middag af.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie