Binnenland
MAX

Wanneer komt er weer aandacht voor het nachtleven?

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer komt er weer aandacht voor het nachtleven?

Het is inmiddels al een tijd geleden dat clubs en andere bedrijven in het nachtleven de deuren konden openen. En niemand weet wanneer er weer iets mogelijk is. Bovendien is het nog maar de vraag of er bij de komende persconferentie aandacht is voor deze sector. DJ Paul Nederveen (bekend als St. Paul) noemt de persconferenties al ‘een deprimerend toneelstuk’. Ook de Groningse nachtburgemeester Merlijn Poolman is niet blij met die oorverdovende stilte vanuit de overheid.

Wanneer komt er weer aandacht voor het nachtleven?

Video niet beschikbaar

Hij gaat zelfs een stapje verder en noemt het ‘respectloos’ dat het nachtleven niet benoemd wordt. “Veel mensen zien het nachtleven misschien als ‘dat hoort erbij’, maar voor veel anderen is een avond stappen juist hét moment van de week waarin ze na hard werken zich kunnen laten gaan, kunnen genieten van de muziek en het gezelschap.” De Groningse nachtburgemeester mist het sociale aspect van het nachtleven het meest; ‘Het samen twee minuten kletsen op de dansvloer, samen een biertje doen, even dansen… De onbevangenheid en het sociale.”

Nederveen snapt de frustratie van Poolman wel. En hij ziet collega’s en werknemers in de uitgaanssector die hun werk kwijt zijn. De dj ergert zich aan sommige politici; “We snappen ook wel dat we tijdens een coronapiek niet tot vijf uur ’s nachts over elkaar heen rollen van geluk in te volle kroegen. Maar er lijkt in de politiek een dedain te zijn tegen de cultuursector. Ik vind dat politici als Thierry Aartsen (VVD) te makkelijk suggereren dat mensen die in het nachtleven werkten, maar bij de GGD moeten gaan prikken,” aldus Nederveen.

Toch heeft de dj nog een glimlach op zijn gezicht, omdat hij ‘niet bij de pakken neer wil zitten’. Maar tegelijkertijd mist hij het nachtleven zo dat hij bij een therapeut loopt: “Als je een gebroken been hebt, ga je naar de dokter. Met een gebroken ziel ga je naar de therapeut”, verklaart hij.

Ze hopen snel op wat meer duidelijkheid voor de sector. Ook omdat de feestjes ondertussen toch wel doorgaan, maar dan bij mensen thuis. Waar er geen controle is. Maar als het nachtleven in de toekomst weer open mag, dan denken de twee nachtdieren dat het helemaal los zal gaan. “Er komt dan zo’n emotionele lading vrij, waar je als dj op in kan spelen… Ik kan niet wachten”, glimlacht DJ St. Paul.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie