Binnenland
MAX

De uitvaartbranche is met een duurzaamheidsslag bezig

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De uitvaartbranche is met een duurzaamheidsslag bezig

De uitvaartbranche is, net als in veel andere sectoren, met een duurzaamheidsslag bezig. Veel crematoria hebben last van de hoge gasprijzen en denken na over een elektrische oven. In uitvaartcentrum Waldhof in het Friese Opeinde werd gisteren zo’n duurzame oven geïnstalleerd, de eerste in Friesland.

Video niet beschikbaar

Guus Sluiter is directeur van Uitvaartmuseum 'Tot Zover'. Volgens hem zullen steeds meer crematoria overstappen op elektriciteit: 'Een trend is nog een te groot woord, er zijn nu namelijk nog maar een handjevol elektrische ovens in Nederland. Maar het gaat wel een trend worden.'

Overstappen

'Voor nu is het nog een enorme operatie om van het gas af te gaan als crematorium. Je gaat als uitvaartondernemer niet zomaar alle gasgestookte ovens vervangen. Met gas is het een simpel proces: gasleidingen, vonkje en klaar. Als je het op andere manieren doet blijft het toch het lastiger: je moet namelijk wel die hoge temperatuur zien te halen. Een elektrische oven werkt met hitte elementen en propellertjes. De technische kant van de oven ziet er dus heel anders uit. Je doet het echt niet zomaar, het is niet zoals met koken, dat je inductie gaat nemen. Daarnaast heb je ook nog de levensduur van een gasoven. Men heeft namelijk ooit een flinke investering gedaan; je moet afwegen wanneer het bedrijfstechnisch een kantelpunt is. Maar toch is het wel de toekomst, zeker met wat er gebeurt met Rusland.

Duurzaamheid

Als uitvaartcentra deze stap nemen op dit moment is de drive vooral duurzaamheid volgens Sluiter: 'Er wordt namelijk steeds meer om gevraagd door de consument: de natuurbegrafenis is populair, de biologisch afbreekbare kist is veelgevraagd en 'resomeren', waarbij het lichaam wordt opgelost in een vloeistof, komt eraan. Allemaal bewegingen om lijkbezorging te verduurzamen. Cremeren is ooit ook ontstaan om de keuzevrijheid te vergroten. Het is namelijk veel hygiënischer dan begraven. Je wil als consument iets te kiezen hebben.'

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie