Binnenland
KRO-NCRV

Wadden niet goed beschermd: 'Constante discussie tussen economie en ecologie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wadden niet goed beschermd: 'Constante discussie tussen economie en ecologie'

Gas-, olie- en zoutwinning, havenactiviteiten, recreatie en visserij. Ondanks de werelderfgoedstatus staat het waddengebied en haar unieke ecosysteem onder druk. "Het is een constante discussie tussen economie en ecologie", zegt Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, bij Spraakmakers.

Stand.nl: We moeten de Waddenzee veel beter beschermen

Gaswinning zou de wadbodem aantasten, meldt het NIOZ. Toch wil de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) dat de Raad van State een beslissing maakt over mogelijke gaswinning bij het Friese Ternaard.

Cumulatieve effecten

Van Gent vindt dat het Waddengebied beter beschermd moet worden. "We hebben de afgelopen jaren best wat meegemaakt", zegt de burgemeester. "Er moet rekening gehouden worden met de leefbaarheid van de eilanden." Daarom moeten er "keuzes" worden gemaakt volgens Van Gent. "Er zijn cumulatieve effecten en er gebeurt nu heel veel tegelijkertijd."

Balans

Dat betekent niet dat het gebied volledig "op slot" moet, volgens de burgemeester. "We doen van alles wat nu. Het stapelt zich op en ik denk dat de Waddenzee dat niet kan verdragen", zegt Van Gent. "De economische belangen winnen het van de ecologie", stelt Wouter Verheij, waarnemend voorzitter van de Waddenvereniging. Volgens Verheij is "de balans zoek."

'Natuurbeheer niet in orde'

Verheij ziet dat de natuurwaarden van de Waddenzee "achteruit" gaan. "In onze ogen is het natuurbeheer niet in orde", zegt hij. "Dat er iets moet veranderen in de manier waarop we met de Waddenzee omgaan, is duidelijk." Allert Bijleveld, onderzoeker bij NIOZ, schaart zich daarachter. "De Waddenzee is een heel belangrijk ecosysteem en we zien een effect daarop."

Rust

"We moeten ons realiseren dat de natuur geen dierentuin is. Soms moet je dingen afsluiten om de natuur rust te geven", reageert beller John van der Zeeuw. Professor Henri Leuvenink deelt die mening. "Dit is zulk uniek werelderfgoed. Ik denk dat je dat met rust moet laten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie