Binnenland
NOSNTR

Zal omikron zorgen voor een andere kijk op de pandemie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zal omikron zorgen voor een andere kijk op de pandemie?

De kersverse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zegt dat we niet alleen meer naar de modellen van het RIVM moeten kijken als het gaat om versoepelingen. In Nieuws en Co is Dennis Mook-Kanamori te gast. Hij is epidemioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum én werkt ook als huisarts in Den Haag. In zijn spreekkamer merkt hij dat er behoefte is naar een andere kijk op de pandemie.

Video niet beschikbaar

Mook-Kanamori denkt dat de komende golf een andere golf zal zijn dan de eerdere golven. "Het zal er eentje zijn van weinig ic-behoefte, maar veel zuurstofbehoefte, en het zullen kortere opnames zijn, maar het zullen er wel veel zijn. Ik denk dat we dit wel aan kunnen, maar het wordt een andere golf."

Volgens de epidemioloog is het belangrijk om in ziekenhuizen te kijken naar andere oplossingen om de zorg op te vangen. "We moeten denk ik nu gaan nadenken hoe we deze mild tot matig zieke mensen gaan opvangen. Misschien is het dan ook niet altijd goed om mensen in het ziekenhuis te laten belanden, maar mensen op te vangen met hulp van huisartsen bijvoorbeeld."

Andere kijk naar de cijfers

De omikronvariant geeft dus een ander beeld dan eerdere golven, volgens Mook-Kanamori past daar ook een andere kijk op de cijfers bij: "Ik denk dat de omikronvariant er automatisch voor zorgt dat we de pandemie anders gaan bekijken. Maar ik denk wel dat we ook naar andere cijfers moeten gaan kijken dan alleen de besmettingscijfers en de gezondheidscijfers. We moeten ook kijken naar de geestelijke gezondheid van het Nederlandse volk. In deze fase is dat wel erg belangrijk."

Als huisarts merkt hij ook dat dit mensen bezighoudt: "Het doet veel met mensen. Normaal adviseer je iemand met depressieve klachten of een burn-out dat ze zich moeten activeren. Dingen te zoeken waar ze van opfleuren. Die dingen kunnen nu niet. Het is dus ook moeilijk als huisarts om mensen houvast te geven om het anders te doen."

'Kijk ook naar andere cijfers dan besmettingscijfers'

Ster advertentie
Ster advertentie