Binnenland
KRO-NCRV

Onderzoeker: 'Salafisten moeten niets hebben van onze politiek en wetten'

foto: 1 op 1foto: 1 op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeker: 'Salafisten moeten niets hebben van onze politiek en wetten'

"Salafisten zijn een hechte groep en staan vijandig ten opzichte van de Nederlandse samenleving", zegt onderzoeker Mohammad Soroush, die zich drie jaar lang ophield in salafisitische kringen in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Salafisme staat niet voor integratie. Ze vormen een aparte gemeenschap, met een aparte ideologie en willen niet onder het Nederlandse gezag staan. Ze zien de sharia als de echte wet en hebben geen respect voor de politiek", zegt Soroush, verbonden aan de Tilburg University. "Onderling praten ze over de Nederlandse samenleving als een giftige slang die constant op de loer ligt."

Geen enkele grip

Nog nooit is er zo’n uitgebreid onderzoek gedaan naar salafisme in Nederland. Drie jaar lang bezocht religieuze bijeenkomsten. De conclusies zijn schokkend en onheilspellend: een groeiende groep jonge salafisten keurt de Nederlandse samenleving af, en de politiek heeft daar geen enkele grip op. Vandaag promoveert hij met zijn onderzoek aan de Tilburg University.

Zuivere Islam

Het salafisme is een fundamentele stroming binnen de islam. Salafisten willen leven volgens de ‘zuivere islam’ uit het jaar 600, zoals de profeet Mohammed dat gedaan zou hebben.

De AIVD deed in 2015 een alarmerend onderzoek. Het salafisme is een voedingsbodem voor radicalisering en de jihad. De VVD en de PvdA wilden in een vorig kabinet salafistische organisaties verbieden, maar dat zou in strijd zijn met de godsdienstvrijheid. Arabist Jan Jaap de Ruiter, als co-promotor verbonden aan het onderzoek van Soroush, pleit niet voor een verbod op salafistische organisaties. "Dan wordt de verharding alleen maar groter, gaan ze ondergronds en zijn ze moeilijker de controleren."

De Ruiter vindt dat de politiek nu aan zet is. "Een debat van groot belang en daar moeten ze dan de mazen in de wet zoeken. Veel te lang hebben imams allerlei dingen kunnen roepen, zonder consequenties."

Ster advertentie
Ster advertentie