Binnenland
NOSNTR

'Waku Waku' moet tóch QR-codes scannen of blijft gesloten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waku Waku' moet tóch QR-codes scannen of blijft gesloten

Het veganistische restaurant ‘Waku Waku’ moet nu toch echt QR-codes gaan scannen aan de deur of blijft vooralsnog gesloten. Bij het kortgeding gaf de rechter de eigenaren van het restaurant ongelijk.

Restaurant Waku Waku ongelijk gekregen in kortgeding tegen de coronapas

De Utrechtse rechtbank deed vandaag om 17.30 uur uitspraak in de zaak van de sluiting van het restaurant. De eigenaren stapte eerder naar de rechter vanwege de sluiting van hun zaak door de gemeente. De rechter heeft ze uiteindelijk ongelijk gegeven. Verslaggever Jeroen de Jager was voor Nieuws en Co bij het proces.

Coronachecks

De rechter stelde nog voor om coronachecks uit te voeren in afwachting van een bezwaarprocedure bij de gemeente. Dan zou de zaak voorlopig weer open kunnen. Dat was géén optie volgens eigenaar Floris Beukers. Hij en mede-eigenaar Naphassa Parinussa vinden het coronatoegangsbewijs een vorm van discriminatie en willen niet worden gedwongen om als handhaver op te treden.

De Jager vertelt dat de eigenaren zich daarom ook beriepen op het discriminatieprincipe in de grondwet. Maar de rechter ging daar echter niet in mee. “Volgens de rechter dient er een groter belang. Die zei dat de bestrijding van de pandemie nog steeds gaande is en dat de minister daarover een tijdelijke maatregel heeft afgekondigd in de wet. Dat is het coronatoegangsbewijs om de pandemie te bestrijden,” legt de Jager uit.

Toekomst

Het kortgeding is volgens de Jager een marginale toetsing van de wet. “De hele diepe juridische toetsing die zou dan in een verdere procedure moeten plaatsvinden.” Voor nu stelt de rechter het restaurant in het ongelijk. Daarmee moet de eigenaren gaan kiezen of ze dicht blijven of nu wel QR-codes gaan scannen.

nc waku waku

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie