Binnenland
KRO-NCRV

Ellenlange files zijn weer de norm: 'Als we op dezelfde voet doorgaan, komen we hier nooit van af'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ellenlange files zijn weer de norm: 'Als we op dezelfde voet doorgaan, komen we hier nooit van af'

De files in de spits zijn weer helemaal terug van weggeweest. Tijdens de coronaperiode gingen mensen massaal thuiswerken. Maar sinds de maatregelen opgeheven zijn, pakken we weer de auto in de ochtend. "Als we op dezelfde voet doorgaan, komen we er echt nooit van af", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bij Spraakmakers.

Dagelijks patroon

Er zullen vandaag veel gefrustreerde autorijders zijn. De ochtendspits is namelijk weer langer dan vóór de coronaperiode. "Dat dagelijkse patroon zien we weer", reageert Arnoud Broekhuis, manager bij ANWB Verkeersinformatie. Volgens verkeerspsycholoog Tertoolen gaan we weer "op de oude voet" verder, terwijl we juist zagen hoe het anders kon. "Wat we gezien hebben in coronatijd: als het verplicht wordt, is het opgelost."

Infrastructuur

Maar hoe kan dit ooit opgelost worden? "Van alles wat er in de file staat, kunnen velen zich anders vervoeren", aldus Tertoolen. Er wordt vaak genoemd dat men bijvoorbeeld met het openbaar vervoer zou kunnen gaan of buiten de spitsuren zou kunnen rijden. "Die infrastructuur moeten we gaan uitbreiden", zegt oud-ANWB-baas Frits van Bruggen. "Dat geldt ook voor het goederenvervoer. Nederland geeft veel te weinig uit aan de vernieuwing van infrastructuur. Het kan zo niet langer."

Innovatie

Volgens Van Bruggen is het dus tijd voor verandering. De RAI-voorzitter noemt ook de infrastructuur van 50 jaar geleden en dat deze nu niet meer zou werken. "Was het maar zo simpel om te zeggen: we stoppen ermee. We zijn juist als land al honderden jaren heel innovatief", stelt Van Bruggen. "We moeten leren optimaal te reizen."

'Geen makkelijke oplossingen'

En hoe gaan we dat bewerkstelligen? Daar verschillen de meningen over. Van Bruggen pleit voor een verdubbeling van de investering in infrastructuur, maar ook de verduurzaming ervan. Anderen wijzen juist weer naar rekeningrijden. "Het is een heel effectieve maatregel, maar wel oneerlijk. Er zijn mensen die echt afhankelijk zijn en die worden daarmee gepakt", vindt Tertoolen. "Er zijn geen makkelijke oplossingen", aldus politicus Jeroen de Lange. "Het is niet zo dat meer asfalt dit gaat oplossen", reageert beller Klaartje. "Pak de fiets. Dat lost heel veel op", zegt beller André de Boer.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie