Binnenland

Zo rijd je zo zuinig en duurzaam mogelijk in de file

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo rijd je zo zuinig en duurzaam mogelijk in de file

[AVROTROS] Afgelopen jaar waren automobilisten ruim 70 miljoen uur langer onderweg vanwege onder andere file. Dat is 14 procent meer dan het jaar ervoor. Filerijden is voor de meeste mensen behoorlijk frustrerend en dan kost het ook nog eens extra veel benzine. Hoe kan jij zo zuinig mogelijk in de file rijden?

Volgens de Rapportage Rijkswegennet is de belangrijkste oorzaak van files drukte op de weg, gevolgd door ongevallen en incidenten. Ook brengen automobilisten meer tijd door in de file omdat zij meer kilometers aflegden, vooral tijdens de ochtend- en avondspits.

Autocoureur Tom Coronel heeft geen tips voor het tegengaan van files, maar wel tips voor hoe je zo zuinig mogelijk in de file kunt rijden.

Probeer te 'freewheelen'

De eerste tip van Coronel is om zoveel mogelijk te 'freewheelen'. "Probeer de auto in één versnelling te houden, mee te rollen met het verkeer en zo min mogelijk te remmen", zegt Coronel.

De tweede tip is om vooral niet teveel en niet te weinig afstand te nemen. Coronel: "Bij te weinig afstand krijg je gassen, remmen, gassen, remmen. Bij teveel afstand geef je vaak in één keer veel gas om bij de voorganger in de buurt te komen, maar moet je daarna weer hard remmen. Dan heb je dus voor niks gas gegeven."

De derde tip van Coronel is om drie auto's voor je uit te kijken om goed te kunnen reageren. "Het is niet handig om veel op de koppeling te rijden, want dan slijt hij sneller", aldus Coronel.

Denk en kijk vooruit

Je ziet veel automobilisten wisselen van rijstrook tijdens de file. Het is vaak verleidelijk om dit te doen wanneer je ziet dat er in de rijstrook naast je wel beweging zit. Echter, zorgt dat juist voor meer vertraging en is het dus handiger om op dezelfde rijstrook te blijven.

Sta je op het punt om in te voegen? Coronel: "Zorg ervoor dat je dezelfde snelheid rijdt als het verkeer naast je en voeg dan pas is. Zo voorkom je dat de rest van het verkeer af moeten remmen en de file nog groter wordt."

Met deze tips bezuinig je niet alleen op je portemonnee, maar denk je tegelijkertijd ook aan het milieu. Je rijdt namelijk niet alleen zuinig, maar ook duurzaam.

Ster advertentie
Ster advertentie