Binnenland
KRO-NCRV

Hans de Boer van VNO-NCW: ‘Als er op 21 december geen goed akkoord ligt, tekenen we niet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Boer van VNO-NCW: ‘Als er op 21 december geen goed akkoord ligt, tekenen we niet’

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, gaat het klimaatakkoord niet onderteken op 21 december als minister Wiebes niets doet met de punten van VNO-NCW. Hij blijft erbij dat de deadline voor het klimaatakkoord uitgesteld moet worden als er voor de werkgeversorganisatie geen bevredigend akkoord ligt. Dat zegt hij in het programma Spraakmakers.

''De energietransitie is minimaal zo groot als de Deltawerken. Dit is een plan voor vijfentwintig jaar.” De Boer laat zich naar eigen zeggen niet onder druk zetten door de gestelde deadline. “Het moet gebeuren, maar het moet op een slimme manier gebeuren.''

Hij reageert hiermee op politiek Den Haag, dat niets zegt te zien in de door De Boer voorgestelde time-out. Zowel de oppositie als de coalitiepartijen willen op 21 december, na negen maanden onderhandelen, een akkoord presenteren. In de BNR-podcast Studio Energie zei De Boer gisteren: “Ik zou het heel verstandig vinden om met de kerstdagen een time-out te nemen. We denken even goed na en in januari beginnen we weer met een fris gemoed."

Al maanden zijn overheden werknemersverenigingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek om overeenstemming te vinden hoe de uitstoot van broeikasgassen in Nederland omlaag kan, zodat voldaan kan worden aan de klimaatafspraken van Parijs.

Ster advertentie
Ster advertentie