Binnenland
EO

Peter R. de Vries: 'Verhaal Jelle Brandt Corstius niet geloofwaardig'

foto: ANP KIPPA BAS CZERWINSKIfoto: ANP KIPPA BAS CZERWINSKI
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries: 'Verhaal Jelle Brandt Corstius niet geloofwaardig'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vindt het relaas van Gijs van Dam geloofwaardiger dan dat van Jelle Brandt Corstius. Hij vindt het dan ook goed dat het Openbaar Ministerie (OM) tóch heeft besloten om Brandt Corstius te vervolgen voor smaad. Dat zegt hij in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag, waarin hij in gesprek ging met advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

Jelle Brandt Corstius beschuldigde twee jaar geleden ‘een oud-collega’ van verkrachting. Al snel bleek het om Van Dam te gaan. De zaak leidde tot aangiftes heen en weer. Het OM had eerder besloten om niet tot vervolging over te gaan, maar het gerechtshof in Amsterdam oordeelde nu dat Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden.

Ongeloofwaardig

Peter R. de Vries zet vooral vraagtekens bij het feit dat Brandt Corstius beweert dat hij door Van Dam is gedrogeerd in een hotelbar alvorens de verkrachting. Volgens de misdaadverslaggever is het onwaarschijnlijk dat Brandt Corstius allereerst na die drogering nog mee is gelopen naar een hotelkamer en daarnaast vrij snel ná de verkrachting weer de kracht vond om weg te lopen en te ontsnappen.

Ook is het volgens De Vries opmerkelijk dat Brandt Corstius destijds geen aangifte heeft gedaan of geen melding heeft gemaakt bij zijn bazen. Brandt Corstius heeft de naam en goede eer van Van Dam aangetast, aldus Peter R. de Vries.

Gevolgen voor metoo-slachtoffers

Advocaat Alberdingk Thijm vindt het 'heel onverstandig' dat Brandt Corstius alsnog wordt vervolgd door het OM. Het strafrecht is in zijn ogen niet het juiste middel om dit uit te vechten. 'Het OM moet nu aantonen dat Jelle Brandt Corstius opzettelijk de eer en goede naam van Van Dam heeft geschonden, dat is een onmogelijke opgave, dat krijg je absoluut niet rond.'

Alberdingk Thijm vreest dat slachtoffers van metoo-praktijken zich door deze zaak niet meer zo makkelijk zullen melden bij politie en andere instanties. Peter R. de Vries vindt het tegelijkertijd van even groot belang dat mensen zoals Van Dam niet gemakkelijk aan dit soort beschuldigingen worden blootgesteld.

Strafprocedure tegen Brandt Corstius wegens smaad terecht?

Ster advertentie
Ster advertentie